Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γιώργου Πατρουδάκη, «APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, η άγρια δύση της Κρήτης»
Ευκαιρία να γνωρίσουν τις απόκοσμες και μεγαλοπρεπείς σφακιανές Μαδάρες θα έχουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας, «APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, η άγρια δύση της Κρήτης» του δημοσιογράφου και φωτογράφου, Γιώργου Πατρουδάκη, η οποία εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση «APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, άγρια δύση της Κρήτης» του δημοσιογράφου και φωοτγράφου, Γιώργου Πατρουδάκη, φιλοδοξεί να αναδείξει την ακριβοθώρητη ομορφιά της σχεδόν απροσπέλαστης αυτής περιοχής, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τους θησαυρούς που κρύβει και να συμβάλλει ώστε να μπει σε ειδικό καθεστώς προστασίας από την Unesco. Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και θα φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (στεγάζεται στο παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου στο Θησείο) έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι 100 φωτογραφίες της έκθεσης, που έχουν επιλεγεί αποτελούν μέρος 30ετούς συστηματικής έρευνας στην αλπική ζώνη των Σφακίων, η οποία παρουσιάζει τεράστιο φυσιολατρικό, αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον: «Εξωγήινα» τοπία που κόβουν την ανάσα, πρωτόγονα κτήρια κατασκευασμένα με εκφορικό σύστημα, αρχέγονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, σπάνια χλωρίδα και πανίδα που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.
Οι σφακιανές Μαδάρες είναι η τελευταία χρονοκάψουλα ανόθευτης Κρήτης, που επέδειξε απίστευτη ανθεκτικότητα για χιλιάδες χρόνια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες καταρρέει και πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού. Σε αυτό τον τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάστηκαν ελάχιστα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες από τα χρόνια του Ησιόδου και ακόμα παλαιότερα μέχρι τις μέρες μας.
Στις φωτογραφίες παρουσιάζεται ο καθημερινός τρόπος ζωής και οι κτηνοτροφικές εργασίες που εκτελούνται από τους Μαδαρίτες, με επίκεντρο την παραγωγή του περίφημου «τυριού της τρύπας» που παρασκευάζεται στους πανάρχαιους «κούμους», αποθηκεύεται στα «τυροκέλια» και ωριμάζει σε σπηλαιοβάραθρα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης το «παρών» έδωσαν τέσσερις βουλευτές των Χανίων: Ντόρα Μπακογιάννη (με τη ΝΔ), Παύλος Πολάκης (με τον ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (με τη ΝΔ) και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (με τη ΝΔ), η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, και ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός.
Επίσης, τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι καθηγητές Μιχάλης Σκούλλος (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος & Βιόσφαιρα MAB της UNESCO), Παύλος Κάβουρας (επικεφαλής της έδρας για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά της UUNESCO), Αθανάσιος Πλατιάς (καθ. Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς), καθώς και 20 επιστήμονες από όλες τις χώρες της Μεσογείου που συμμετείχαν στο πρόσφατο συνέδριο που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα για την προώθηση της χρηματοδότησης της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.
Ακόμα, το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν η Νούλη Μανώλη (από τη Motor Oil), ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο Γιώργος Χαρβαλιάς, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι και μέλη κρητικών σωματείων, αλλά και πολλοί λάτρεις της φωτογραφίας και της Κρήτης ανεβάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών στα 450 άτομα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Γιώργο Ορφανουδάκη να ερμηνεύει ένα ριζίτικο τραγούδι και να αποσπά το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στη συνέχεια ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της έδρας και δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στο ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σκούλλος, προλόγισε την έκθεση.
Ο κύριος Σκούλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος& Βιόσφαιρα MAB) της UNESCO ανέφερε πως οι σφακιανές Μαδάρες είναι το μόνο αλπικό σύστημα σε νησί στη Μεσόγειο και ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στον κόσμο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε τη σοβαρή απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής που περιορίζει τη χιονοκάλυψη αυτού του ορεινού όγκου.
Επίσης, τόνισε ότι αυτή η απειλή έρχεται να προστεθεί σε διάφορες ακόμα άλλες και σοβαρές απειλές για την περιοχή, όπως το κυνήγι. Ολοκληρώνοντας έδωσε την υπόσχεση: «Θα κάνουμε μια προσπάθεια ώστε η περιοχή αυτή να ενταχθεί σε ένα σχήμα προστασίας της UNESCO».
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των βουλευτών: Ντόρας Μπακογιάννη, Παύλου Πολάκη, Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη και Σέβης Βολουδάκης, οι οποίοι μεταξύ άλλων ύμνησαν τη μοναδικότητα, τη σπανιότητα αλλά και την τεράστια σημασία των σφακιανών Μαδάρων ως αναπόσπαστο κομμάτι της χλωρίδας και της πανίδας της Κρήτης, καθώς και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Τέλος, τόνισαν τη μεγάλη σημασία της έκθεσης «APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, η άγρια δύση της Κρήτης» του Γιώργου Πατρουδάκη, ο οποίος κατάφερε μέσα από τον φακό του να «αιχμαλωτίσει» με επιτυχία και απόλυτο σεβασμό το μεγαλείο της αλπικής ζώνης της Κρήτης και την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Οι φωτογραφίες του αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για τη σπουδαιότητα του περήφανου αυτού τόπου, ο οποίος πρέπει να διασωθεί και να προστατευτεί.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Γιώργου Πατρουδάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει μεταξύ άλλων την ευκαιρία να θαυμάσει:
1) Την ασύγκριτη ομορφιά της αλπικής ζώνης σε όλες τις εποχές: Από τις επιβλητικές κορυφές και τους απόκρημνους γκρεμούς μέχρι τις εντυπωσιακές δολίνες, τα σπηλαιοβάραθρα και τα εύφορα καλοκαιρινά λιβάδια της μαλοτήρας.
2) Την περίφημη «Ορεινή Έρημο», έναν από τους πιο αλλόκοτους τόπους στον πλανήτη που σου δημιουγεί την αίσθηση ότι αντικρίζεις κάποια σεληνιακή κοιλάδα. Περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα κωνικών κορυφών με κλίση 32 μοιρών και περικλείει ένα ζοφερό τοπίο από δολίνες, ξερές πεδιάδες, χάσματα, σπηλαιοβάραθρα και απότομους γκρεμούς που καθηλώνουν τον επισκέπτη.
3) Τα σπάνια ενδημικά φυτά, η πλειονότητα των οποίων υπάρχει εδώ από το Πλειστόκαινο. Στην περιοχή συναντάμε 25 είδη που υπάρχουν αποκλειστικά εδώ και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Δέκα από αυτά, μάλιστα, διατηρούν την λέξη «sphaciotica» στην επιστημονική τους ονομασία. Μεγάλος αριθμός από τα φυτά αυτά συνδέει χλωριδικά την Κρήτη με τις ασιατικές στέπες και ερήμους.
4) Το αρχαιότερο δάσος της ευρωπαϊκής ηπείρου που βρίσκεται στο δασόριο των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, το οποίο θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κηρυχθεί «μνημείο της Φύσης» και να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Με ρίζες που θρέφονται από τον σκληρό ασβεστόλιθο, τα υπεραιωνόβια κυπαρίσσια της Αγκαθωπής αποτελούν τους προαιώνιους φύλακες των σφακιανών Μαδάρων.
«Πέρα από την ανάδειξη της μοναδικότητας των φυσικών μνημείων και της άγριας ζωής, βασικός στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων, ώστε να στηριχθεί και η μοναδικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στις Μαδάρες.
Είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας, των επιστημόνων, των διαφόρων φορέων και οργανώσεων, να ενδιαφερθούν τόσο για τα φυτά και τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, τους αυθεντικούς και περήφανους μαδαρίτες.
Μαζί με τις «κόκκινες λίστες» που καταρτίζονται για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και για τα οποία απαιτείται η λήψη μέτρων προστασίας, θα πρέπει να υιοθετηθεί κάτι αντίστοιχο και για τις απειλούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι μαδαρίτες πρέπει επειγόντως να μπουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας», τόνισε ο Γιώργος Πατρουδάκης.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Πατρουδάκης ανέφερε: «H έκθεση APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, η άγρια δύση της Κρήτης είναι αφιερωμένη στη μνήμη του θείου μου και μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και των καρδιακών μου φίλων Κώστα Μανιμανάκη και Νίκου Ψιλάκη που έφυγαν τις τελευταίες μέρες από τη ζωή».
Την έκθεση APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, η άγρια δύση της Κρήτης», συνοδεύει ένας εντυπωσιακός ομότιτλος κατάλογος, ο οποίος έχει εκδοθεί και στα αγγλικά. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Σφακίων και την Ένωση των Απανταχού Σφακιανών. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.
Μέγας χορηγός της έκθεσης είναι η MOTOR OIL.
Διάρκεια έκθεσης: Από 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚO ΚEΝΤΡΟ ΔHΜΟΥ ΑΘΗΝΑIΩΝ «ΜΕΛIΝΑ», ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ 66 & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΗΣΕΙΟ
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00 Δευτέρα κλειστά
Επικοινωνία: cretegeo@gmail.com