Η ομιλία της Κατερίνας Παναγοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η κ. Παναγοπούλου, η οποία πραγματοποιώντας μια εμπνευσμένη ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών τόνισε τη σπουδαιότητα της Οικουμενικής αναπτυξιακής διάστασης του Ελληνισμού

Η Κατερίνα Παναγοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Στον υψηλής αισθητικής χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αυτή τη φορά η συμμετοχή της ήταν ενταγμένη στην ενότητα «Φιλοσοφία». Η κ. Παναγοπούλου με την ομιλία της και υπό την ιδιότητα της άμισθης Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, πραγματοποίησε μια εμπνευσμένη ομιλία με θέμα: Οικουμενικός Ελληνισμός: Παγκόσμιος μοχλός ανάπτυξης.

Η κ. Παναγοπούλου στην ομιλία της εστίασε στην Οικουμενική αναπτυξιακή διάσταση του Ελληνισμού

«Θέμα της ομιλίας μου, που είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού, ως παγκόσμιου μοχλού ανάπτυξης» τόνισε η κ. Παναγοπούλου, η οποία επίσης ανέφερε «Οταν πριν από μερικούς μήνες ανέλαβα τα καθήκοντα μου, ως άμισθη Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, το έκανα με απόλυτη προσήλωση και δέσμευση, σε μία Εθνική υπόθεση. Σε ένα εθνικό όραμα. Και αυτό, δεν είναι άλλο, από την παραγωγική, συγκροτημένη και βιώσιμη στο χρόνο, διασύνδεση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού, με στόχο, τη δημιουργία μιας Οικουμενικής Ελληνικής συνείδησης, πέρα από τα στενά διοικητικά όρια του Ελληνικού Κράτους.

Κατερίνα Παναγοπούλου, Ελένη Σικελιανού

Επιπλέον η κ. Παναγοπούλου ανέφερε: «Πιστεύοντας, ακλόνητα, ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο παγκόσμιο περιβάλλον, ξεκινά, από τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την επανένωση του Ελληνικού δυναμικού, σε πλανητική κλίμακα. Ξεκινά, από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί, πάνω από όλα, η ανάπτυξη ξεκινά από το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Χρήστος Φώλιας, Θάνος Βερέμης, Κέιτ Σμιθ (πρέσβης της Αγγλίας), Αθανασία Ψάλτη (Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας)

Ακόμα τόνισε πως η καταγραφή και η δημιουργία μιας ενιαία ψηφιακής πλατφόρμας όλων των Ελλήνων αποτελεί έναν μεγάλο στόχο. «Μπροστά μας, είναι η ολοκλήρωση ενός Εθνικού, αναπτυξιακού σχεδίου, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων, για επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Η υλοποίηση μίας εκστρατείας ενημέρωσης, για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες, αλλά και τους εκατομμύρια ξένους, που νιώθουν Έλληνες. Η δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, όλων, των Ελλήνων του κόσμου, για να υποστηρίξουμε την καθημερινή επαφή του».
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου η κ. Παναγοπούλου αναφέρθηκε στις συναντήσεις και τις επαφές που είχε στα ταξίδια της με Έλληνες του εξωτερικού.

Κατερίνα Παναγοπούλου, Έλενα Κουντουρά

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Κατερίνας Παναγοπούλου.
Οικουμενικός Ελληνισμός: Παγκόσμιος μοχλός ανάπτυξης
Κυρίες και Κύριοι, Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή, που βρίσκομαι, για τρίτη συνεχή χρονιά, εδώ, μαζί σας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμβάλλοντας και εγώ, στην κατάθεση ιδεών και γόνιμων αναζητήσεων, με άξονα, πάντα, τη δυναμική ανταπόκριση της Ελλάδας, σε μία εποχή κοσμογονικών αλλαγών.
Πριν, όμως, προχωρήσω στο θέμα της ομιλίας μου, που είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού, ως παγκόσμιου μοχλού ανάπτυξης, θα ήθελα να συγχαρώ και εφέτος, τους διοργανωτές του Φόρουμ. Η χώρα μας, χρειάζεται παράθυρα στον κόσμο. Θεσμούς, που τροφοδοτούν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, με ιδέες, κρίσιμες επαφές και θεσμούς, που στρέφουν τη διεθνή προσοχή, με γόνιμο τρόπο, στην Ελλάδα. Θετικά παραδείγματα που μπορούν να παρακινήσουν την παγκόσμια κοινότητα, σε μια θετική δράση, σε μια υπέρβαση της αναπτυξιακής αμηχανίας στα πεδία της οικονομίας, της κοινωνίας, της κοινής αντίληψης για τα μεγάλα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και η ειρήνη.
Οταν πριν από μερικούς μήνες ανέλαβα τα καθήκοντα μου, ως άμισθη Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, το έκανα με απόλυτη προσήλωση και δέσμευση, σε μία Εθνική υπόθεση. Σε ένα εθνικό όραμα. Και αυτό, δεν είναι άλλο, από την παραγωγική, συγκροτημένη και βιώσιμη στο χρόνο, διασύνδεση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού, με στόχο, την δημιουργία μιας Οικουμενικής Ελληνικής συνείδησης, πέρα από τα στενά διοικητικά όρια του Ελληνικού Κράτους. Πιστεύοντας, ακλόνητα, ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο παγκόσμιο περιβάλλον, ξεκινά, από
τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την επανένωση του Ελληνικού δυναμικού, σε πλανητική κλίμακα. Ξεκινά, από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί, πάνω από όλα, η ανάπτυξη ξεκινά από το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ξεκινά, από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί, η αληθινή δύναμη της Παιδείας, των Αξιών και των Επιστημών που γέννησε η Ελλάδα είναι η αείχρονη και ασύνορη απήχησή τους. Ξεκινά από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί, η ανάπτυξη στην εποχή μας χρειάζεται κανάλια επικοινωνίας και γέφυρες συνεργασίας, σε όλοντον κόσμο. Ξεκινά, τέλος, από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει, ότι είμαστε Εθνος διασποράς και όχι εσωστρέφειας. Είμαστε Έθνος που γονιμοποιεί και όχι έθνος που καταναλώνει τον κόσμο.
Κυρίες και Κύριοι, Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, στη χώρα μας, συναινεί, στο γεγονός, ότι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, το παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στην καινοτομία και στην προσφορά υπηρεσιών, υψηλής έντασης γνώσης, είναι μονόδρομος. Γεγονός, που επιβεβαιώνει, ότι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, που διαθέτουμε, ως χώρα, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν είναι το μέγεθος της αγοράς μας, η χαμηλού κόστους εργασία, ή ο πλούτος, σε πρώτες ύλες, αλλά, οι ιδέες, η εργατικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων μας, που δημιουργούν το Ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτός είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, Εκεί βρίσκεται το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Οφείλουμε, δηλαδή, να επενδύσουμε, σε μία εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία υπηρεσιών και, περιβαλλοντικά φιλικής μεταποίησης, σε όλους τους τομείς, όπου διαθέτουμε συγκριτικά
πλεονεκτήματα, έτσι, ώστε, να αναβαθμίσουμε σε Αξία το Εθνικό μας Προϊόν, συνολικά. Το Εθνικό μας Προϊόν διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Το μοναδικό ελληνικό, φυσικό περιβάλλον και κλίμα. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως διαμετακομιστικός κόμβος, Τα ανυπέρβλητης ποιότητας διατροφικά μας αγαθά, Η ιστορική θέση της χώρα μας, ως γέφυρα των πολιτισμών, Η ιστορική ευκαιρία της ανακάλυψης πολύτιμων ενεργειακών πόρων, Η ύπαρξη μίας δυναμικής κοινότητας, νέων επιχειρηματιών, που εστιάζουν στην τεχνολογία και τη ψηφιακή οικονομία, Και βέβαια, η μακραίωνη παράδοσή και πρωτοπορία μας στη θάλασσα. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, όμως, θα γίνουν ανταγωνιστικά, το προϊόν μας, θα αποκτήσει υπεραξία, μόνο, όταν επενδύσουμε και εστιαστούμε στην παραγωγή καινοτόμου γνώσης και στην εξέλιξη των υπηρεσιών που προσφέρουμε, σε όλους αυτούς τους τομείς. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνογνωσία.Περισσότερη εξειδίκευση και στόχευση στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Περισσότερα και καλύτερα κανάλια διανομής στον εξωτερικό. Νέες ιδέες, για τη συσκευασία και την τυποποίηση των προϊόντων μας. Και βέβαια, οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη προβολή και προώθηση του Εθνικού μας Προϊόντος στον κόσμο.
Μόνο, έτσι, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα από την εποχή της ανακύκλωσης της φτώχειας και υστέρησης, στην εποχή που η Ελλάδα δημιουργεί νέο πλούτο για όλους τους Ελληνες και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο και τον κόσμο.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε, Να εξελιχθούμε σε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, Να γίνουμε η πιο δυναμική πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα προϊόντα της Ασίας, Να μετεξελιχθούμε σε μία χώρα που παράγει οικονομικές και περιβαλλοντικές υπεραξίες από την ενέργεια. Να αντλήσουμε πολύτιμα έσοδα από τον πολιτισμό μας και την Ελληνική Παιδεία. Να προσελκύσουμε τα τουριστικά ρεύματα που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Να εξελίξουμε τις πόλεις μας, σε ελκυστικούς πόλους ζωής και κοινωνικής ανάπτυξης. Να καταστήσουμε το διατροφικό μας πολιτισμό, διεθνές σύμβολο ποιότητας. Στηριζόμενοι, στο ταλέντο, στο δημιουργικό δαιμόνιο, στη γνώση των ανθρώπων μας. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν χρειάζεται μόνο περισσότερη και καλύτερη γνώση. Χρειάζεται να κάνουμε, ακόμα, πολλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο, εδώ και δεκαετίες έχουμε οργανώσει την πολιτεία μας, τους θεσμούς μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μπορούμε, όμως, άμεσα, να ξεκινήσουμε από το προφανές. Να αναλογιστούμε, ποιο είναι, τελικά, το ανθρώπινο κεφάλαιο, πάνω στο
οποίο καλούμαστε να οικοδομήσουμε την νέα εποχή για την Ελλάδα μας.
Το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας, λοιπόν, δεν εξαντλείται στα δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα. Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Είμαστε ένα έθνος είκοσι εκατομμυρίων ψυχών, στρατηγικά ακροβολισμένο, στα σημεία του πλανήτη, όπου, κάθε μέρα, δημιουργείται το νέο, στην επιστήμη, την τεχνολογία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Από, εκεί, πρέπει να ξεκινήσουμε, για να μετρήσουμε, ποιο είναι το εύρος και η προοπτική του Εθνικού μας Προϊόντος. Να αναλογιστούμε, ότι υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον κόσμο μας. Που έχουν, μέσα, στην καρδιά τους την Ελλάδα, ακόμα και εάν πολλοί από αυτούς, πλέον, δεν μιλούν την γλώσσα. Έλληνες, οι οποίοι επηρεάζουν αποφάσεις κρίσιμες για την γεωπολιτική και γεωστρατηγική προοπτική της Πατρίδας. Έλληνες, που έχουν τη δυνατότητα, να δημιουργήσουν για την Ελλάδα, επικοινωνιακή προβολή οικουμενικής Αξίας. Έλληνες, που έχουν την τεχνογνωσία, για, το πως, να ξαναχτίσουμε από την αρχή το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έλληνες, που μπορούν ανοίξουν πολύτιμα κανάλια διανομής, για τα διατροφικά μας προϊόντα.
Έλληνες, που μπορούν να λειτουργήσουν, ως πρεσβευτές, για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, συμβάλλοντας καθοριστικά, στην άντληση επενδυτικών κεφαλαίων. Έλληνες, τέλος, που θέλουν, αλλά, φοβούνται να επενδύσουν στην παραγωγική οικονομία, εδώ, στον τόπο μας.
Κυρίες και Κύριοι, το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε, είναι η αποσυσπείρωση της Διασποράς.Η απουσία δράσεων και Θεσμών, που θα νοηματοδοτούσαν και θα απελευθέρωναν την συμβολή των, εκτός των συνόρων, Ελλήνων. Η συρρίκνωση της Εθνικής επένδυσης στον Πολιτισμό, στην Παιδεία καιτη γλώσσα, για να εγγυηθούμε την συνέχεια της Εθνικής συνείδησης, αλλά και να βοηθήσουμε τη παγκόσμια κοινότητα να εξοικειωθεί με τηνΟικουμενική Ελληνική Αναπτυξιακή πρόταση. Μπροστά μας, συνεπώς, Κυρίες και Κύριοι, έχουμε μία πρόκληση υπαρξιακού χαρακτήρα, όταν, αναφερόμαστε στην συμβολή του Οικουμενικού Ελληνισμού στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας και, κατ’επέκταση του διαρκώς μεταβαλλόμενου πλανητικού σκηνικού.Μπροστά μας, είναι η πρόκληση, της οργανωμένης απογραφής και καταγραφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, για να αποκωδικοποιήσουμε τις δυνάμεις, που έχουμε στη διάθεσή μας, ως έθνος.Μπροστά μας, είναι η πρόκληση της δημιουργίας ενός ισχυρού θεσμικού και οργανωτικού μετώπου, που θα συντονίζει, πάνω, σε μία συγκεκριμένη, εθνική ατζέντα, όλες, τις οργανώσεις των, εκτός συνόρω, Ελλήνων. Μπροστά μας, είναι η ολοκλήρωση ενός Εθνικού, αναπτυξιακού σχεδίου, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων, για επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Η υλοποίηση μίας εκστρατείας ενημέρωσης, για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες, αλλά και τους εκατομμύρια ξένους, που νιώθουν Έλληνες. Η δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, όλων, των Ελλήνων του κόσμου, για να υποστηρίξουμε την καθημερινή επαφή του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη συνεργασιών, μεταξύ, των Ελλήνων του κόσμου, αλλά και την αλληλεπίδρασή τους με τις Οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές δομές των Χωρών όπου ζουν.
Η υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, για να φέρουμε τη νέα γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού, πιο κοντά, στην Πατρίδα, Η δημιουργία νέων θεσμών στην Ελλάδα, με τη συμβολή των Αποδήμων, για την προβολή και την προώθηση του Εθνικού μας Προϊόντος, ιδίως, στις κατηγορίες, όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και βέβαια, η ενίσχυση, κάθε θεσμού, οργάνωσης, επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και πανεπιστημιακής έδρας, που δρα, ως πρεσβευτής, της ταυτότητάς μας στο εξωτερικό και ως επενδυτικός πόλος έλξης.Κυρίες και Κύριοι. Ολα, αυτά, τα χρόνια, που ταξιδεύω στον κόσμο, ως Πρέσβυς της Πατρίδας μου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και ως πολίτης, που ήμουν, πάντα, κοντά στον Οικουμενικό Ελληνισμό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι οι δυνάμεις που διαθέτουμε, ως έθνος, είναι αστείρευτες.
Μπορώ, επίσης, να σας διαβεβαιώσω, ότι η θέληση για προσφορά και ενεργητική συμβολή είναι, εκεί. Ο δρόμος, για την αναγέννηση της Πατρίδας περνάει, αναγκαστικά, μέσα, από την Ελλάδα του κόσμου. Από την Ελλάδα, που είναι δυναμικά παρούσα, με τις ιδέες, τις Αξίες και τα προϊόντα της, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Από την Ελλάδα, της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Από την Ελλάδα, που δίνει και κερδίζει μάχες, για τα δίκαιά της, για τα συμφέροντά της, για τους μικρούς και μεγάλους Εθνικούς της στόχους.
Αυτή, η Ελλάδα, λοιπόν, του κόσμου, υπάρχει, ζει και αναπνέει, δημιουργώντας, καινοτομώντας, συμβάλλοντας, άμεσα, στην παγκόσμια εξέλιξη και πρόοδο. Αποστολή μας είναι, να στρέψουμε ένα μέρος της προσοχής και της ενέργειάς της, πίσω, στην Πατρίδα. Για να μπορέσουμε, να πολλαπλασιάσουμε και να προσθέσουμε στον Εθνικό μας πλούτο, πρέπει να έχουμε ένα μόνιμο παράθυρο στον κόσμο, που, τόσο πολύ, χρειάζεται ο τόπος, Για να μπορέσουμε, να επαναπατρίσουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις, έργα προόδου. Για να μπορέσουμε, να διασυνδέσουμε, ξανά, την Ελλάδα, με τα ρεύματα καινοτομίας και ανάπτυξης, που αλλάζουν, κάθε μέρα, τον κόσμο μας. Την αποστολή, αυτή, θα εκτελέσουμε, με πείσμα, προσήλωση και απόλυτη βεβαιότητα, για την προοπτική του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα. Σας ευχαριστώ.
Φωτό: Studio Panoulis και Papadakispress

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Business