Στην Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του «Νομισματικού Προγράμματος 2020»
Στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020 παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομισματικού Προγράμματος 2020 είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020 το «παρών» έδωσαν ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη ανέφερε: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος, Αξιότιμα μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Κυρίες και Κύριοι, Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες και τους υποστηρικτές ενός σημαντικού έργου, του Νομισματικού Προγράμματος 2020 της χώρας μας, που φέτος τιμά τη μεγάλη Επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Επέτειος αυτή γίνεται όχημα για την προβολή της ιστορίας της Ελλάδας και του θεμελιώδους ρόλου της στη γένεση και τη διαμόρφωση του Δυτικού Πολιτισμού. Ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στη γενιά μας να αναστοχαστεί πάνω στους αμέτρητους συμβολισμούς και τις οικουμενικές αξίες όπως της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αρετής και της ανδρείας, που απορρέουν μέσα από την πιο ένδοξη ήττα, αυτή στις Θερμοπύλες, και την πιο κρίσιμη νίκη, αυτή στη Σαλαμίνα, αλλά και στη νέα γενιά να γίνει κοινωνός αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και ταυτόχρονα αγγελιοφόρος της στις κοινωνίες του μέλλοντος.
Το Ίδρυμά μας με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης διοργανώνει δράσεις εκπαιδευτικού, επιστημονικού, πολιτιστικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020». Και συνεργάζεται με την Ελληνική Πολιτεία, με την Εκκλησία και με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την Ελληνική Ομογένεια, πολλές από τις οποίες συμμετέχουν στην Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους, ώστε η διάδοση των μηνυμάτων μας να φτάσει όσο γίνεται πιο μακριά σε κάθε γωνιά της Γης, αλλά και όσο γίνεται πιο βαθιά μέσα στις τοπικές κοινωνίες της πατρίδας μας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Υπουργός κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, και η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της κύριος Γιάννης Στουρνάρας γίνονται ανεκτίμητοι σύμμαχοι, μέσα από το «Νομισματικό Πρόγραμμα 2020» και την κυκλοφορία νομισμάτων αφιερωμένων στο Επετειακό Έτος. Νομισμάτων που στους επόμενους μήνες θα φτάσουν στα χέρια Ελλήνων και ξένων πολιτών τιμώντας τις δύο αυτές επικές στιγμές για την ιστορία της ανθρωπότητας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την εξαιρετική αυτή εθνική πρωτοβουλία αλλά και το ευρύτερο έργο τους μέσα από το οποίο συμπορεύονται η οικονομία, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός.
Ευχαριστώ επίσης τον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος κύριο Μάρκο Κονταξόπουλο για την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή καθώς και όλους τους συντελεστές. Με συγκινεί βαθιά η σκέψη πως η νομισματική τέχνη που ήκμασε στην Αρχαία Ελλάδα και μέσα από αυτήν παραδόθηκε από γενιά σε γενιά η ιστορία σπουδαίων μορφών, συμβολισμών, γεγονότων και έγινε ανεξάντλητο αντικείμενο μελέτης, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί μέσο διάδοσης αρχαίων ελληνικών αξιών συμπυκνώνοντας 2500 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ελλάδα, με τον ανεκτίμητο πλούτο αρχαίων νομισμάτων που δεν ήταν μόνο μέσο συναλλαγής αλλά μικρογλυπτικά αριστουργήματα, συνεχίζει τη μακραίωνη αυτή παράδοση δημιουργώντας μια μοναδική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους καλλιτέχνες της Τράπεζας της Ελλάδος και όλο το επιτελείο που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία αυτών των πανέμορφων έργων, για την εξαιρετική τους δουλειά. Η δύναμη των Θερμοπυλών, η αρετή των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων, η στρατηγική των Αθηναίων, η σύμπνοια των Ελληνικών πόλεων που συμμετείχαν στη Σαλαμίνα, η νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, θα ακτινοβολούν κατά τη διάρκεια όλου του Επετειακού Έτους μέσα από τις δράσεις μας και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου! Σας ευχαριστώ!