Μια μαγική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της μοναδικής Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Ένας χρόνος χωρίς τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και μια μαγική μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη της, ήρθε να μας θυμίσει πόσο πολύ μας λείπει, αλλά και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό έργο που άφησε πίσω της. Το Ηρώδειο κατάμεστο, οι επώνυμες παρουσίες πολυάριθμες και ιδιαίτερα λαμπερές, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ η φωνή της αείμνηστης προέδρου του συλλόγου «Ελπίδα» να αφηγείται τη ζωή της σκόρπισε ρίγη συγκίνησης

Audrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοτσώνης, Κωνσταντίνος Τασούλας

Και ήμασταν όλοι εκεί για εκείνη… στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, σε μια βραδιά μαγική, που είχε σχεδιαστεί μέχρι και την παραμικρή της λεπτομέρεια με μεγάλη αγάπη, αφιερωμένη στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της μεγάλης Ελληνίδας με τη διεθνή ακτινοβολία, η οποία άφησε πίσω της ένα ανεκτίμητο ανθρωπιστικό έργο. Για τη διεξαγωγή της μουσικής παράστασης «ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Αγάπη, Ελπίδα, Φως» επιλέχθηκε συμβολικά η 17η Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής της Αγίας Σοφίας, Πίστης, Αγάπης και Ελπίδας, μιας και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη επέτυχε με το έργο της να επηρεάσει θετικά τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων προσφέροντας αγάπη, ελπίδα και φως. Ακόμα και το φως της Πανσελήνου ήταν εκεί, ως σιωπηρός και συνάμα εντυπωσιακός «σύμμαχος» της εκδήλωσης, δημιουργώντας το τέλειο σκηνικό.

Παύλος Κοτσώνης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βαρδινογιάννης

Το Ηρώδειο κατάμεστο, οι επώνυμες παρουσίες πολυάριθμες και ιδιαίτερα λαμπερές, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ η φωνή της αείμνηστης προέδρου του συλλόγου «Ελπίδα» να αφηγείται τη ζωή της σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Η μουσική παράσταση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων και ανθρώπων που συνδέθηκαν με το έργο και τη ζωή της.

Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, βασίλισσα Maxima, πριγκίπισσα Catharina-Amalia

Στη μοναδική αυτή βραδιά συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες, διαχρονικοί συμπαραστάτες στο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μιας και στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις του συλλόγου. Στη βραδιά μνήμης συμμετείχαν οι καλλιτέχνες για την ΕΛΠΙΔΑ: Νατάσα Θεοδωρίδου, Μαρινέλλα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Σάκης Ρουβάς, Μαρία Φαραντούρη, Μιχάλης Χατζηγιάννης καθώς και οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες Στέφανος Κορκολής, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Γιώργος Χατζηνάσιος που ερμήνευσαν γνωστές τους επιτυχίες. Τέλος οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Κατερίνα Λέχου παρουσίασαν τη ζωή και το έργο της σπουδαίας και «φωτεινής» Ελληνίδας που βάζοντας πάντα σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, έμελλε να αλλάξει χιλιάδες ζωές προς το καλύτερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Bobbi Smith, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Kerry Kennedy

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης επέτυχε να προβάλει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Έτσι, επέλεξε μεταξύ των τραγουδιών να ακούγονται αποσπάσματα με τη φωνή της να αφηγείται τη ζωή της (χωρίς εικόνα, μόνο η φωνή) αλλά και τις σπουδαιότερες στιγμές του έργου της. Κάποια στιγμή, στο μέσον περίπου της παράστασης, οι τοίχοι του αρχαίου Ωδείου φωτίστηκαν με φωτογραφίες της, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Audrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη

Η φωνή της Μαριάννας, τα λόγια της, τα «πιστεύω» και τα οράματά της, που αποτέλεσαν οδηγό της ζωής της και έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας τεράστιας αλυσίδας αγάπης και προσφοράς τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης, μέσα στο μοναδικά φωτισμένο από την Ελευθερία Ντεκώ Ηρώδειο, δημιουργώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό, που βίωνε μια υψηλών προδιαγραφών μουσική βραδιά σε ένα μαγευτικό σκηνικό.

Margi Yacoub, Γιάννης Βαρδινογιάννης

Η βραδιά κορυφώθηκε όταν τα αποθεραπευμένα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ: Παναγιώτης Κόκκινος, Χριστίνα Φυτιλή, Έφη Βλάμη και Ειρήνη Σαμιώτη και ο συμβατός δότης του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Βασίλης Στεφάνου, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και κάλεσαν το κοινό να ανάψει τα κεριά (τους είχαν δοθεί στην είσοδο), αφιερωμένα στη μνήμη της Μαριάννας. Δημιουργήθηκε έτσι μια μοναδική ατμόσφαιρα και ένα ονειρεμένο σκηνικό, που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστο

Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, βασίλισσα Άννα Μαρία, πριγκίπισσα Θεοδώρα

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής και μιλώντας μέσα από την καρδιά της για την Μαριάννα που γνώρισε, την «Ελληνίδα θεά» όπως χαρακτηριστικά είπε που δίδαξε στον κόσμο την αγάπη και έκανε τη ζωή της ένα υπέροχο ταξίδι: «Απόψε, θα ήθελα να σας μιλήσω από μια διαφορετική σκοπιά, ως μια ξένη, μια Γαλλίδα, η οποία έχει το προνόμιο να ηγείται της UNESCO.  Και χωρίς αμφιβολία, για εμάς, η Μαριάννα ήταν η Ελληνίδα θεά μας.  Για 25 χρόνια, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, αφιέρωσε τον εαυτό της ψυχή τε και σώματι και με ασίγαστο πάθος στην αποστολή του Οργανισμού μας, για την παιδεία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες… Αγαπητοί Γιάννη, Γιώργο, Χριστιάννα, Νίκο και Βαρδιάννα, η μητέρα σας έλεγε συχνά ότι η μεγαλύτερη αγάπη είναι αυτή που είχε για εσάς και για τα παιδιά σας. Αλλά και για τον άνδρα της, τον πατέρα σας. Θα φέρετε πάντοτε μέσα σας την μνήμη της. Επιτρέψτε μου να κλείσω εδώ με τα λόγια του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Στο υπέροχο ποίημά του «Ιθάκη» δίνει στον Οδυσσέα την ακόλουθη συμβουλή:

Μαριάννα Λαιμού, Νίκος Αναστασιάδης, Άντρη Αναστασιάδη, Προκόπης Παυλόπουλος

«Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο»

Η Μαριάννα έκανε και η ίδια τη ζωή της ένα θαυμάσιο ταξίδι. Είμαι περήφανη ότι συμπορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Louis Giscard d’ Estaing, Μαρέβα Μητσοτάκη

Γιάννης και Μαριέττα Γουλανδρή

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και  σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: η Βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, η Πριγκίπισσα Amalia της Ολλανδίας, η Γενική Διευθύντρια της  UNESCO Audrey Azoulay, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι πρώην Πρόεδροι της Σερβίας Boris Tadic, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights” Kerry Kennedy, ο γιος του Valery Giscard d’ Estaing, Louis, με τη σύζυγό του Claire, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO Kim Phuc και Hedva Ser, o κορυφαίος καρδιοχειρούργος Μagdi Yacoub,

Μια μαγική ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε όταν οι θεατές άναψαν τα κεράκια, που τους είχαν δοθεί κατά την είσοδό τους στο Ηρώδειο

ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσσα Παζαϊτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, Υπουργοί, πρέσβεις, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο Πρίγκιπας Παύλος και η Πριγκίπισσα Μarie-Chantal, o Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πνεύματος, της Τέχνης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, Πρόεδροι των μεγαλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας, αποθεραπευμένα παιδιά, γιατροί και νοσηλευτές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»  έδωσαν το «παρών», αποτείνοντας φόρο τιμής στη σπουδαία Ελληνίδα που άνοιξε νέους δρόμους στον χώρο του ανθρωπισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και αφήνοντας μια παρακαταθήκη για την Ελλάδα που όμοια της δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Φινάλε με όλους τους συντελεστές της παράστασης

Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αριέττα Βαρδινογιάννη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σάκης Ρουβάς

Η Μαρί Σαντάλ και οι πρίγκιπες Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με την κόρη του, Χρυσή Βαρδινογιάννη

Έλενα Μπαρμπαλιά-Σαρακάκη, Μαρία Μπαρμπαλιά

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μελίνα Τραυλού

Βασίλης και Ρόη Αποστολοπούλου

Ανούσκα και Γιώργος Ραφαήλ

Νίκος και Άντρη Αναστασιάδη, Αθανασία Μαρινάκη

Φίλιππος Κούρκουλος, Μαριάννα Λάτση

Τάκης και Νάντια Θεοχαράκη

Χρήστος Κοπελούζος

Μαριέλλα Λιβανού

Μαριάννα Τσουρεκά, Φαίη Μπαρμπαλιά-Μάνεση

Γιώργος Αγγελόπουλος, Σοφία και Πόλυς Χατζηιωάννου

Ζέττα και Σϊμος Παληός

Ανδρέας και Μαρία Χατζηγιάννη

Τιτίνα και Αναστασία Πατέρα

Χασάν και Ράντα Γκαντούρ

Γιάννης Χανδρής, Αλέξανδρος και Έτα Σαμαρά, Βασίλης και Έμυ Κάτσου

Χριστίνα, Όλγα και Δανάη Κεφαλογιάννη

Ελευθερία και Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Θοδωρής και Δήμητρα Κυριακού

Τζένη και Δημήτρης Μελισσανίδης

Αικατερίνη και Λίλα Λαλαούνη

Ο Λεωνίδας Καμπάνης με την κόρη του, Θέκλη

Η Ελίνα Βασιλάκη με τον πατέρα της, Σταμάτη Τουρνικιώτη

Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη, Γιάννης Δράγνης

Ειρήνη Νταϊφά, Αναστασία Σαρακάκη

Κλαίρη, Νίκος και Μάιρα Τσαβλίρη

Εμμανουέλα Βασιλάκη

Βέτα Τσουκαλά, Μαρίνα Καρέλλα

Μάγδα Λιβέρη, Στέλλα Καπεζάνου

Πένυ Ζαγλαρίδου, Μαρία Μιχαλοπούλου

Φαίη Λεούση, Χριστίνα Μήτση

Η Φαίη Μπέη με την κόρη της, Ελμίνα Κατσαρού

Άλκηστις Πρίνου, Ευγενία Μανωλίδου

Αλίνα και Γιώργος Μινέττας

Μαριλένα και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Μιχάλης Τσαμάζ, Χριστίνα Ταμπουρέα

Χαρά και Βασίλης Καίσαρης, Γιάννης Πρετεντέρης

Μαργαρίτα Μάτσα, Αλεξάνδρα Πάλλη, Αλεξία Έβερτ

Γιώργος Μελάς, Θώμη Χριστοδουλοπούλου, Βασίλης Καρράς

Αλεξάνδρα Τσαβλίρη, Αναστασία Κολλάκη-Βαρώνη

Αλεξία Παπανδρέου, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Ντόρα Δημοπούλου

Λώρα Τσουκαλά, Λίλιαν Βιλδιρίδη

Μελίνα και Μπίλης Δασκαλάκης, Ντίνα Πριστιβέλη

Μύρων και Χριστίνα Τσατσάκη

Ευάγγελος Κωνσταντακάτος, Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου

Βίκυ και Πέγκυ Φιλίππου

Κέλλυ Δρίτσα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ιουλία Τσέτη

Η Άννα Κούμπα με την κόρη της, Στεφανία

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Γιώργος Οικονόμου

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Νίκος Σταθόπουλος

Σοφία Βούλτεψη

Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Νατάσα Καραμανλή, Νίκος Αναστασιάδης, Άντρη Αναστασιάδη, Αλέξανδρος Καραμανλής

Ντόρα Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη

Άδωνης Γεωργιάδης, Ευγενία Μανωλίδου, Χρήστος Σταϊκούρας, Άρτεμις Σταϊκούρα

Νίκος Δένδιας, Δάφνη Λάλα

Μάκης και Δανάη Βορίδη

Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες, Νίκη Κεραμέως

Σϊσσυ και Προκόπης Παυλόπουλος

Παύλος Μαρινάκης

Κώστας και Μαρίνα Λαλιώτη

Πέτρος Κόκκαλης, Δήμητρα Ματσούκα

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης

Oded Bahat, Γιούλη Μανώλη

Γιώργος Νανούρης, Μαριάνθη Κωνσταντάτου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νούλη Μανώλη, Σάκης Ρουβάς

Μιμή Ντενίση, Γιώργος Ντάβλας, Σωτήρης Πολύζος

Τάκης Μαυρωτάς, Χριστίνα Βαγενά, Γιάννης Βογανάτσης

Μαρί Σαντάλ, πρίγκιπας Παύλος

Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη με τα παιδιά της, Μαριέττα και Γιάννη Γουλανδρή

Πρίγκιπας Αλέξανδρος, Marie Chantal, πρίγκιπας Παύλος, βασίλισσα Άννα Μαρία

Πριγκίπισσα Catharina- Amalia , Audrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, βασίλισσα Maxima

Πριγκίπισσα Αικατερίνη και πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας

Ρόδη και Απόστολος Κράτσας

Τίμος Δασκαλόπουλος, Τζωρτζίνα Σερπιέρη

Μαρινέλλα, Νατάσα Θεοδωρίδου

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη σκηνή του Ηρωδείου

Η Μαρινέλλα

Η Μαρία Φαραντούρη

Ο Αντώνης Ρέμος

Ο Σάκης Ρουβάς

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος

Ο Στέφανος Κορκολής

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα

Η μορφή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη φωτίζει τη σκηνή του Ηρωδείου

 

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity