«Η έφιππη ψυχή»: Η νέα ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη έκλεψε τις εντυπώσεις
Γέμισε το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Χρόνη, «Η έφιππη ψυχή». Πρόκειται για το ενδέκατο ποιητικό του βιβλίο του, που ήδη από την παρουσίασή του έκλεψε τις εντυπώσεις
Γέμισε το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Χρόνη, «Η έφιππη ψυχή», από τιν Εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για το ενδέκατο ποιητικό του βιβλίο του, που ήδη από την παρουσίασή του έκλεψε τις εντυπώσεις
Ο Γενικός Διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Θόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Μανιώτης και Θανάσης Νιάρχος. Ποιήματα από τη νέα ποιητική συλλογή διάβασε η Λυδία Κονιόρδου.
Γεννήθηκε στη Σταυρούπολη, στην Ξάνθη, Σπούδασε αγγλική φιλολογία Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Από το 1971 είναι στέλεχος του Ομίλου Λάτση, ενώ για πολλά χρόνια διατέλεσε συνεργάτης του Γιάννη Λάτση. Είναι αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, του Ομίλου Lamda Development και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση.
Ξεκίνησε να γράφει στίχους από παιδί αλλά η πρώτη του ποιητική συλλογή, Ο σύμμαχος χρόνος (Στοχαστής), εκδόθηκε μόλις το 1999. Έκτοτε ακολούθησαν οι συλλογές Μη ρωτάς για το αύριο, Σήμερα είσαι μια εικόνα του χθες (Μίμνερνος, 2003), Νέοι στον Άδη (2005), Ένα χωνάκι θλίψη (2010), Η ευθύνη του Μαΐου (2014), Τα αγάλματα και οι ψυχές (2016), Το αρχαίο κεραμίδι (2018), Το φως της σκιας (2019), Μελλοντική ελευθερία (το 2020 από κοινού με τον Κωνσταντίνο Μπούρα) και τα άπαντά του με τίτλο Ποίηση: 1999-2020 (2021), όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική συλλογή Νέοι στον Άδη (2005).
Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο πλαίσιο του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το μονόπρακτό του Και τώρα τι κάνουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου – Analogio Festival, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο.
Το 2022 εκδόθηκε το Αειθαλής χρόνος, που περιλαμβάνει τα πεζά κείμενα του Χρόνη που έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον Τύπο ή έχουν αποτελέσει ομιλίες εκδηλώσεων. Υπήρξε στενός φίλος του σημαντικού ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, ο οποίος είχε αναλάβει την εικονογράφηση των λογοτεχνικών του έργων.
Το βιβλίο του Νέοι στον Άδη απέσπασε το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2007. Το 2008 κυκλοφόρησε σε CD από τη Minos EMI – απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, και εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό.
Στις 20 Μαΐου 2019, στην έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση», που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και διήρκεσε έως τις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, παράλληλα με σημαντικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος, τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη και φανερώνουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης –τριάντα χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες– δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.
Το 2021 το ποιητικό του έργο Το φως της σκιάς κέρδισε το βραβείο του 14ου Διαγωνισμού Alberoandronico, στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ποιητικών συλλογών. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Με το ενδέκατο ποιητικό του βιβλίο «Η έφιππη ψυχή» ο Βαγγέλης Χρόνης συνεχίζει μια διαδρομή, που ξεκίνησε πριν από είκοσι πέντε ακριβώς χρόνια (1999) με τη συλλογή «Ο σύμμαχος χρόνος», και αποσαφηνίζει και εμπλουτίζει τα ποιητικά του χαρακτηριστικά, τα οποία ήταν παγιωμένα ωστόσο από το πρώτο του κιόλας βιβλίο. Η έντονη φιλοσοφική διάθεση σε συνδυασμό με ένα άκρως οικονομημένο λυρικό στοιχείο συγκροτούν τελικά ένα περίτεχνα δομημένο σύμπαν, όπου η συγκρατημένα διατυπωμένη υπαρξιακή οιμωγή φαίνεται να μην παραχαράσσει την αντικειμενική θεώρηση του κόσμου.