Ομιλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην Ιταλική Γερουσία
Στη Ρώμη η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη πραγματοποιήσε μια εξαιρετική ομιλία στην Ιταλική Γερουσία κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center
Το XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi που πραγματοποιήθηκε στην αιώνια πόλη είχε ως θέμα: «Καταπολέμηση της Βίας: Ειρήνη, Ασφάλεια και Αποφυγή Συγκρούσεων στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του 2030» και συγκέντρωσε στη Ρώμη μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μίλησε για το σπουδαίο ρόλο της παιδείας, των τεχνών και του πολιτισμού για τη διαμόρφωση ενός καλύτερο κόσμου μέσα από τις τοπικές κοινωνίες: «Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO θα ήθελα με ταπεινότητα να μοιραστώ μαζί σας την πεποίθηση μου πως μέσα από την παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό μπορούμε να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον, οι τέχνες είναι η κοινή μας γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας. Ο Ουμπέρτο Έκο έχει γράψει πως η ”μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να επιδιώξουμε την ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες”. Πράγματι, ενώ η παγκόσμια ειρήνη φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, η ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες είναι ένα από τα κλειδιά για βιώσιμες κοινωνίες.
Η παιδεία, οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στις ζωές των ανθρώπων και μπορούν να τους βοηθήσουν να φέρουν την αλλαγή στην κοινωνία τους, στις πόλεις τους, στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι ελπίδες μας για ειρήνη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό στη διαφορετικότητα και αφού οι αξίες αυτές μιλούν στο μυαλό των πολιτών, αλλάζοντας συμπεριφορές με έναν τρόπο που κανένας νόμος, κανόνας η πολιτική δεν μπορούν να επιβάλουν» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, αναφερόμενη στις εργασίες του XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi: «Για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις της Ατζέντας του 2030, τις οποίες οι χώρες μας ανέλαβαν τόσο επίσημα, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να εργαστούμε για την αξιοπιστία και την εξουσία της πολιτικής δράσης. Πιστεύω ότι μια διεθνής συνάντηση όπως η δική σας, η οποία συγκεντρώνει τόσους αξιόλογους παράγοντες, οι οποίοι είχαν και έχουν αρμοδιότητες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον προβληματισμό και στην κοινή φιλοδοξία για μια διεθνή κοινωνία ικανή να εξασφαλίσει «την ειρήνη και την δικαιοσύνη μεταξύ των εθνών»».
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Casellati έκανε στην ομιλία της ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία και τον σημαντικό ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρώπινη ιστορία: «O ποιητής Νizami Ganjavi έζησε σε μια περίοδο με μεγάλες συγκρούσεις, αλλά με μια κοσμοπολίτικη φιλοδοξία. Καταγράφοντας τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου – σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κυβερνήτη του Αζερμπαϊτζάν – βλέπει στην εμπειρία του μεγάλου ηγέτη την φιλοδοξία για ένα υπερεθνικό ιδεώδες, βασισμένο στο διάλογο και το σεβασμό μεταξύ των λαών».
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι Franco Frattini, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Sefik Dzaferoviv, Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Co Chair του NGIC και η Vaira Vike-Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας και Co Chair του NGIC. Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί ιδιαίτερη συνάντηση της κυρίας Βαρδινογιάννη με την Πρόεδρο της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati, η οποία διήρκησε περίπου 1 ώρα.
Στη συνάντησή τους οι δύο κυρίες συζήτησαν εκτενώς για τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία, ενώ εστίασαν τη συζήτησή τους στο μεγάλο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας και των μνημείων των δύο χωρών από την κλιματική αλλαγή. Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το διαδικτυακό κανάλι της Ιταλικής Γερουσίας.