Το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει έργα-θησαυρούς από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος
Με τον τίτλο «Παράλληλη θέαση» η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα-θησαυρούς από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής και καλλιτεχνών όπως οι Γύζης, Τσαρούχης, Αλταμούρας, Τέτσης, Μαλέας, Βασιλείου κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2024.
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τα εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλη θέαση»: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για 70 μοναδικά έργα από μια από τις πιο αναγνωρισμένες και σημαντικές συλλογές ελληνικής τέχνης, που σε λίγο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον προέδρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης χρειάστηκε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας να «απαρνηθεί» για τρεις ολόκληρους μήνες έργα εμβληματικά που στολίζουν τους τοίχους του, όπως το «Παλλάδα Αθηνά» του Νικολάου Γύζη, «Αρδηττός» του Τέτση, «Μονεμβασιά» του Μαλέα, «Βάρκες στην αμμουδιά» του Αλταμούρα κ.ά.
Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τρεις κύριες ενότητες, που εκτείνονται σε τρεις ορόφους του Ιδρύματος. Έτσι, στον τέταρτο όροφο εκτείνεται η πρώτη ενότητα με τίτλο «Τόποι και χώροι», αντανακλώντας μέσω της τοπιογραφίας μύθους, αναμνήσεις, συμπεριφορές και κυρίαρχες αντιλήψεις κάθε εποχής.
Στον τρίτο όροφο παρουσιάζεται η ενότητα «Μύθοι και άνθρωποι». Εκεί συναντάμε την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί μύθους, καθώς και «την αρχετυπική αξία των συμβολισμών και τη δυναμική του ρεαλισμού στην καθημερινή ηθογραφία».
Τέλος, στον δεύτερο όροφο φιλοξενείται η ενότητα «Δυναμική της έλλειψης», η οποία παρουσιάζει την αφαίρεση και σημαντικούς εγχώριους εκπρόσωπους της από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.
Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα, χαιρετισμούς των Βασίλη Θεοχαράκη και Γιάννη Στουρνάρα και κείμενα των Χάρις Κανελλοπούλου και Τάκη Μαυρωτά. Επιμέλεια έκθεσης: Χάρις Κανελλοπούλου.
Τα αντιπροσωπευτικά έργα των Γύζη, Ιακωβίδη, Αλταμούρα, Μαλέα, Παπαλουκά, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μαυροϊδη, Πρέκα, Τέτση, Θεοφυλακτόπουλου και Κεσσανλή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μέχρι της 21 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00.