Λαμπερά εγκαίνια από τον Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα με πολύτιμα έργα της συλλογής Αβέρωφ
Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης, που εγκαινίασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Πρόκειται για 45 πολύτιμα έργα από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ και αποτελούν ένα συνοπτικό πανόραμα της νεοελληνικής τέχνης
Γέμισε το εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (ένας «ναός» πολιτισμού αφιερωμένος στην τέχνη που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί το φημισμένο φεστιβάλ χορού), από φιλότεχνους, πολιτικούς, επιχειρηματίες και απλούς πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίοι έδωσαν το «παρών. στα εγκαίνια της έκθεσης «Έργα από την πολύτιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ του Μετσόβου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ένα συνοπτικό πανόραμα της νεοελληνικής τέχνης», που πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου προέδρου Δ.Σ. Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, του Παναγιώτη Λαμπρινίδη καλλιτεχνικού διευθυντή Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, και του επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον επιμελητής της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά, όπου όλοι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πολύτιμα έργα των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Πανταζή, Παρθένη, Οικονόμου, Βυζάντιου, Γκίκα, Τέτση, Φασιανού, Ρόρρη, Σπηλιόπουλου, Αδαμάκου, Χάρου και Μανουσάκη.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρώτη φορά ταξιδεύουν στην Καλαμάτα έργα από τη συλλογή Αβέρωφ, πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που το κοινό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, και όχι μόνο, ανέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό η περιφέρεια να μπορεί να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα πολιτιστικά δρώμενα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σημαντική έκθεση. Όπως πολύ σωστά τόνισε και η Τατιάνα Αβέρωφ: «Η τέχνη πρέπει να ταξιδεύει, τα έργα πρέπει να ταξιδεύουν, ώστε όλο και περισσότεροι να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί της».
Η πολυπρόσωπη αυτή έκθεση διοργανώθηκε με προτροπή του δημάρχου Καλαμάτας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, ενώ το γεγονός ότι η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προσέθεσε ξεχωριστή βαρύτητα στην όλη διοργάνωση.
Στη λαμπερή βραδιά των εγκαινίων μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Μητροπολίτης Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομος Γ΄, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο τ. υπουργός Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, η Σύλβια Καρέλια (χορηγός) κ.ά,
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου 2024 – 10 Νοεμβρίου 2024
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
Χορηγοί της έκθεσης: Ίδρυμα Γεωργίου& Βικτωρίας Καρέλια, «Φάρις», Δήμος Καλαμάτας
Λίγα λόγια για την έκθεση Παρουσιάζονται 45 αντιπροσωπευτικά έργα, τα οποία αποκαλύπτουν τον πλούτο των κατακτήσεων, σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Ανάμεσα τους εκτίθενται έργα όπως των: Κωνσταντίνου Βολανάκη «Το Λιμάνι του Βόλου», Πολυχρόνη Λεμπέση «Το Κορίτσι με τα Περιστέρια», Γεώργιου Ιακωβίδη «Τα Πρώτα Βήματα», Ιωάννη Αλταμούρα «Γαλλικό Ιστιοφόρο σε Ανοιχτή Θάλασσα», Κωνσταντίνου Μαλέα «Κυπαρίσσι», Σοφίας Λασκαρίδου «Μονή Καισαριανής» Λυκούργου Κογεβίνα «Ακρόπολη», Περικλή Βυζάντιου «Ατελιέ», Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Αναπαυόμενος Άνδρας», Κωνσταντίνου Παρθένη «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ», Πάρι Πρέκα «Προσωπογραφία Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα», Αλέκου Φασιανού «Μια Ζεστή Μέρα», Μανώλη Χάρου «Ελληνικό Φως», Γιώργου Ρόρρη «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» και Γιάννη Αδαμάκου «Αναφορά στο Έργο “Μετά το Χιόνι”».
Λίγα λόγια για την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988 και έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τέτση και πολλών ακόμα. Πρόκειται, πρωτίστως, για πολύτιμα έργα ζωγραφικής και για λιγοστά γλυπτά, τα οποία εκφράζουν μία μαρτυρία για τον κόσμο και την εικαστική μας ταυτότητα.
Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος πέρα από μαχόμενος πολιτικός και άνθρωπος του πνεύματος ήταν μεγάλος λάτρης της τέχνης. Υπήρξε σημαντικός συλλέκτης και κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύτιμη συλλογή. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε στόχο τη δημιουργία μιας μικρής αλλά εκλεκτής Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής του, το Μέτσοβο. Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα που συνέλεξε ο ιδρυτής και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο που έκτισε ειδικά για να στεγάσει τη Συλλογή του. Το γεγονός ότι η Συλλογή δημιουργήθηκε εξαρχής με σκοπό την ίδρυση Πινακοθήκης καθορίζει ως ένα βαθμό και το μουσειακό χαρακτήρα της.
Το 1994 έγινε η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και λειτούργησε η Νέα Πτέρυγα της Πινακοθήκης. Το κτίριο εκσυγχρονίστηκε, δημιουργήθηκαν νέοι εκθεσιακοί και βοηθητικοί χώροι και η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά. Το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία του Παιδικού Εργαστηρίου της Πινακοθήκης και το 1997 εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Δημητρίου Τσάμη που στεγάζει μια σημαντική ενότητα χαρακτικών και σχεδίων Ελλήνων δημιουργών της περιόδου 1920-1960.
Χάρη στην πολύτιμη δωρεά του του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν όλα τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής (αναβατόριο, εξωτερική και εσωτερική ράμπα, ανελκυστήρας, WC AμΕΑ), ώστε η Πινακοθήκη να μπορεί να υποδέχεται πλέον άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.
To 2022 η Πινακοθήκη προστέθηκε στον κατάλογο των Αγνωρισμένων/Πιστοποιημένων Μουσείων της Ελληνικής επικράτειας και της απονεμήθηκε το σήμα “Αναγνωρισμένο Μουσείο” από το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από μια μακρόχρονη διαδικασία ελέγχων και τεχνικών προσαρμογών στις προδιαγραφές της πολιτείας.
Σήμερα, 30 χρόνια και πλέον από την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό, ενώ οργανώνονται σε ετήσια βάση οι μεγάλες περιοδικές εκθέσεις και οι εκδηλώσεις της Πινακοθήκης. Το μουσείο αποτελεί πλέον πόλο έλξης για περίπου 20.000 επισκέπτες το χρόνο από όλη την Ελλάδα και για πολλά σχολεία της γύρω περιοχής.