ΠΑΡΙΣΙ: Η UNESCO τίμησε τα 25 χρόνια προσφοράς της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Με μια εμβληματική εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, παρουσία των Brigitte Macron και Μαρέβας Μητσοτάκη, καθώς και κορυφαίων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, η UNESCO τίμησε τα 25 χρόνια προσφοράς της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού Audrey Azoulay, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της UNESCO, στο Παρίσι, όπου το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβα Μητσοτάκη, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO Tamara Rastovac Siamashvili, οι αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως του Οργανισμού από ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους η κυρία Βαρδινογιάννη συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια. Ακόμα στην εκδήλωση παρέστησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Jean-Michel Jarre και η Νάνα Μούσχουρη, καθώς και μέλη της οικογένειας της κυρίας Βαρδινογιάννη.
Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με το ανθρωπιστικό έργο της Μαριάνας νΒαρδινογιάννη από το 1999 που ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως μέχρι σήμερα, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Azoulay η οποία μίλησε για την σημαντική συνεισφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, κάνοντας ειδική μνεία στο Βραβείο Nelson Mandela που της απονεμήθηκε το 2020 από τον ΟΗΕ:
«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια ξεχωριστή διάκριση που δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια για να τιμήσει για την εξαιρετική προσφορά τους προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Και πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε να αξίζει αυτή τη διάκριση περισσότερο από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που ανήκει στην οικογένεια της UNESCO εδώ και 25 χρόνια! Είναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της θητείας μου είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό! Σας ξεχωρίζουν το πάθος, η αφοσίωση και η γενναιοδωρία σας. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στους πιο αδύναμους, και ειδικά στα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Έχετε προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παγκόσμιου πολιτισμού και του πολιτισμού της πατρίδας σας».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κυρία Azoulay ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στα ελληνικά εκ μέρους της UNESCO. Αμέσως μετά οι κυρίες Macron και Μητσοτάκη ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και μίλησαν με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη. Σε πολύ προσωπικό τόνο, και με εμφανή συγκίνηση η κυρία Macron μίλησε για τη φιλία που τις ενώνει με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογραμμίζοντας το σπουδαίο έργο της και την μοναδική ικανότητά της «να κάνει τη ζωή πιο όμορφη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αλλά αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα! Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα Μαριάννα και το γνωρίζεις. Κι επίσης έχεις πολύ στενούς δεσμούς με τη Γαλλία. Όταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ μου είπε «να τη φιλήσεις για εμένα»! Γνωρίζω επίσης πως έχει στην καρδιά της τα παιδιά που νοσηλεύονται, τα ευάλωτα παιδιά, τους έφηβους και γνωρίζει πως μπορεί να υπολογίζει σε εμένα και σε εμάς. Σ’ αγαπάμε και η φιλία σου -γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας- είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ Μαριάννα!», ανέφερε η κυρία Macron.
Η κυρία Μητσοτάκη τόνισε πως με το έργο της η κυρία Βαρδινογιάννη κάνει τον κόσμο καλύτερο: «Θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους! Μαριάννα θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη δέσμευση σου και την τεράστια συμβολή σου για να στηριχθούν τα παιδιά με καρκίνο. Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Nelson Mandela: «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι στα χέρια σας να κάνετε τη διαφορά». Κι εσείς αγαπημένη μου φίλη, Μαριάννα, συμβάλλετε πραγματικά στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι».
Η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, μίλησε αναλυτικά για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι γνωστή παγκοσμίως, ιδιαίτερα για την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας των παιδιών μας μέσα από την «ΕΛΠΙΔΑ», και για τη δράση της μέσα από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Και βέβαια ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO, έχει προωθήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχει εργαστεί γενναία για την προάσπιση και την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει επίσης θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη διεθνώς. Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη έχει προωθήσει τα ιδανικά της UNESCO στην Ελλάδα, συμμετέχοντας πάντα ενεργά στις δραστηριότητες των Οργανισμών μας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πρωτοβουλιών της UNESCO στους τομείς της Ανοιχτής Επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις οποίες υποστηρίζει, διοργανώνοντας πολυάριθμες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα. Αγαπητή Μαριάννα, ο Nelson Mandela είχε το όραμα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να μεταμορφώσει νοοτροπίες και συμπεριφορές αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και εσύ μπόρεσες να ανταποκριθείς στα λόγια και τις πεποιθήσεις του στο έπακρο και γι’ αυτό σε σεβόμαστε, σε θαυμάζουμε και σε ευχαριστούμε για όλα!».
Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, ενώ το κοινό την χειροκροτούσε όρθιο: «Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, για αυτή τη μεγάλη τιμή. Με το έργο της και το όραμά της για τον κόσμο είναι πραγματική έμπνευση για μένα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Brigitte Macron για την παρουσία της. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς, είναι μια γυναίκα-σύμβολο για μένα και για όλη την ανθρωπότητα. Η φιλία μας είναι θησαυρός. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη για την παρουσία της και τα υπέροχα λόγια της για την αγαπημένη μας πατρίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO, για αυτό το εικοσιπενταετές ταξίδι για έναν καλύτερο κόσμο. Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ!».
Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα της UNESCO, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου και «Καλλιτέχνη για την Ειρήνη» Amine Kouider, παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα θαύματα της ελληνικής μουσικής» προς τιμήν της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και άριες που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, τις οποίες ερμήνευσε η ελληνικής καταγωγής σοπράνο κυρία Charlotte Panouklia. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ιστορικό μουσείο Hotel de la Marine, στην Place de la Concorde. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του Παρισιού και οι χώροι του δίδονται μόνο για ειδικές περιστάσεις.