Το Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» εγκαινίασε στη Σύρο την εξαιρετική έκθεση «Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου»
Στην αριστοκρατική Σύρο, η οποία κάθε καλοκαίρι πέρα από τουριστικό αποτελεί και έναν σημαντικό καλλιτεχνικό προορισμό, ο Αντώνης Κομνηνός μέσω του ομώνυμου Ιδρύματός του υποστήριξε τη διοργάνωση μιας ιδιαίτερα σημαντικής έκθεσης, η οποία φιλοξενείται μέχρι τις 21 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και είναι αφιερωμένη στο έργο του Γιώργου Σικελιώτη, του μεγάλου ζωγράφου και χαράκτη της λεγόμενης Γενιάς του '30
Η αγαπημένη μας Σύρος, η αρχόντισσα τον Κυκλάδων με τα πανέμορφα νεοκλασσικά, κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για τους φιλότεχνους φιλοξενώντας μια σειρά από καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα. Ο συριανής καταγωγής εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός, ο οποίος διατηρεί στο νησί το ωραιότερο σπίτι στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, μεγάλος λάτρης της τέχνης και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, υποστηρίζει εδώ και χρόνια πολύπλευρα τη Σύρο και κυρίως την πολιτιστική της ζωή.
Πριν από λίγα χρόνια ο κ. Κομνηνός δημιούργησε το ομώνυμο Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», το οποίο έχει ως στόχο την προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Από τις πιο γνωστές πρόσφατες χορηγίες του ήταν και η εξαιρετική έκθεση «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Αντώνης Κομνηνός κάθε χρόνο βρίσκεται πίσω από μια σειρά καλλιτεχνικών γεγονότων που φιλοξενούνται στο νησί. Έτσι, πριν λίγες ημέρες μέσω του Ιδρύματός του έγινε ο χορηγός δύο μεγάλων εκθέσεων, που εγκαινιάσθηκαν με μία ημέρα διαφορά, η μία από την άλλη. Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του Γιώργου Σικελιώτη, του μεγάλου ζωγράφου και χαράκτη της λεγόμενης Γενιάς του ’30.
Η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων Σύρου, έχει τίτλο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ: στις γειτονιές του κόσμου», θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ι0υλίου και τη διοργανώνει το Ίδρυμα Αντώνιος Κομνηνός σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξ. Σούτσου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τον Τάκη Μαυρωτά και την οικογένεια του ζωγράφου.
Στο όμορφο κτίριο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, δίπλα από το λιμάνι της Σύρου, η έκθεση εκτίνεται σε τρεις αίθουσες παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, ώστε να διαφανεί η εξέλιξη (τεχνική και θεματική) της τέχνης του.
Βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Την έκθεση συμπληρώνει η σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο «Παλιά Αγγλία» και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ.
Την ημέρα των εγκαινίων στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Σύρου, Αλέξανδρος Αθανασίου, η προέδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, Όλγα Μεντζαφού, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, ο διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτά (ο οποίος είναι και ανιψιός του Σικελιώτη, γιος της αδελφής του) και το Αντώνης Κομνηνός, πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος χορηγός και βασικός διοργανωτής της έκθεσης.
Σε μία συμβολική κίνηση, η εγγονή του Σικελιώτη, Φένια Τριανταφύλλη-Θεριού, από κοινού με τον Τάκη Μαυρωτά δώρισαν ένα έργο του παππού της στον κ. Κομνηνό για τη σημαντική συμβολή του στη διοργάνωση της έκθεσης.
Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2024
Δευτέρα-Κυριακή 11:00-13:00 & 18:00-22:00 Τρίτη 18:00-22:00
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Σικελιώτη Ο Γιώργος Σικελιώτης (1917-1984) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1917 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Το 1922, με τη Μικρασιατική καταστροφή, έρχεται στην Αθήνα και εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Καισαριανή. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από το 1935 έως το 1940, όπου είχε καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο.
Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και στην περίοδο της Κατοχής αποτύπωσε με το έργο του τον σφυγμό της δύσκολης περιόδου, κυρίως μέσα από σχέδια και χαρακτικά, συμβάλλοντας στον αγώνα των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων κατά των κατακτητών. Το 1945 παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη, δασκάλα κλασικού χορού, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Βάσω και τη Φωτίκα.
Το 1949 έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Στάθμη», η οποία ανέπτυξε πλούσια εικαστική δραστηριότητα. Μέχρι την πρώτη του ατομική έκθεση (1954), συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό (Ρώμη 1953, Οττάβα – Καναδάς 1953). Το 1954 οργάνωσε στην Αθήνα την πρώτη του ατομική έκθεση, με 80 έργα, στις αίθουσες της εφημερίδας Το Βήμα ενώ το 1957 συμμετείχε στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας.
Το 1960 η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εξέλεξε ως υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης, για το έργο του “Κορίτσια με Περιστέρια”, όπου η επιτροπή βράβευσης του Μουσείου του απονέμει Εύφημη Μνεία. Το 1965 οργάνωσε ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη με 35 πίνακες, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου.
Πνεύμα ανήσυχο, έζησε και εργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Ζωγράφισε κυρίως το βιομηχανικό τοπίο της κεντρικής Αγγλίας, καθώς επίσης χωριά και τοπία της Ουαλίας.
Το ζωγραφικό και χαρακτικό αυτό έργο παρουσιάστηκε σε δύο ατομικές εκθέσεις με τον τίτλο «Παλιά Αγγλία» (Αθήνα 1974, Θεσσαλονίκη 1975). Την περίοδο 1977-1983 μετέβαινε συχνά στο Παρίσι όπου οργάνωσε το δικό του ατελιέ ζωγραφικής. Το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στους ανθρώπους του Παρισιού, που αποτελούνταν από πλήθος διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της πενηνταετούς (1935-1984) καλλιτεχνικής του δραστηριότητας παρουσίασε το έργο του σε μεγάλη σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την περίοδο 1975 – 1983 οργάνωσε σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις «Καλλιτεχνικής Αποκέντρωσης», όπως ο ίδιος τις ονόμαζε, με σκοπό τη διάδοση της Τέχνης στους ανθρώπους της περιφέρειας, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.
Ένα μέρος των έργων των εκθέσεων αυτών έγινε δωρεά από τον ίδιο τον ζωγράφο, προς τους εκάστοτε τοπικούς πολιτιστικούς φορείς ή δήμους. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα, μαζί και με τις δωρεές άλλων καλλιτεχνών, τη δημιουργία και συγκρότηση νέων Δημοτικών Πινακοθηκών σε αρκετές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.