Το Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» εγκαινίασε στη Σύρο την έκθεση Urban Life του Κωστή Δαμουλάκη

Στην αρχοντική Σύρο, που τώρα το καλοκαίρι πέρα από τουριστικό αποτελεί και αγαπημένο πολιτιστικό προορισμό, ο Αντώνης Κομνηνός μέσω του ομώνυμου Ιδρύματός του υποστήριξε τη διοργάνωση της εντυπωσιακής έκθεσης του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου Κωστή Δαμουλάκη, η οποία φιλοξενείται μέχρι τις 21 Ιουλίου στην αίθουσα Γ.&Ε. Βάτη στο δημαρχείο της Ερμούπολης

Δόμνα Δεγαίτα-Δαμουλάκη, Αναστασία Ορφανίδου (επιμελήτρια της έκθεσης), Αντώνης Κομνηνός (πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός), Μαρία Μιγάδη (επιμελήτρια της έκθεσης), Κωστής Δαμουλάκης

Η αγαπημένη μας Σύρος, η αρχόντισσα τον Κυκλάδων με τα πανέμορφα νεοκλασσικά, κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για τους φιλότεχνους φιλοξενώντας μια σειρά από καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα. Ο συριανής καταγωγής εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός, ο οποίος διατηρεί στο νησί το ωραιότερο σπίτι στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, μεγάλος λάτρης της τέχνης και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, υποστηρίζει εδώ και χρόνια πολύπλευρα τη Σύρο και κυρίως την πολιτιστική της ζωή.

Δόμνα Δεγαίτα-Δαμουλάκη, Αναστασία Ορφανίδου, Αντώνης Κομνηνός, Μαρία Μιγάδη, Κωστής Δαμουλάκης

Πριν από λίγα χρόνια ο κ. Κομνηνός δημιούργησε το ομώνυμο Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», το οποίο έχει ως στόχο την προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Από τις πιο γνωστές πρόσφατες χορηγίες του  ήταν και η εξαιρετική έκθεση «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Αντώνης Κομνηνός, πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και χορηγός της έκθεσης με τις δύο επιμελήτριες, Αναστασία Ορφανίδου και Μαρία Μιγάδη

Ο Αντώνης Κομνηνός κάθε χρόνο βρίσκεται πίσω από μια σειρά καλλιτεχνικών γεγονότων που φιλοξενούνται στο νησί. Έτσι, πριν λίγες ημέρες μέσω του Ιδρύματός του έγινε ο χορηγός δύο μεγάλων εκθέσεων, που εγκαινιάσθηκαν με μία ημέρα διαφορά, η μία από την άλλη. Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του Γιώργου Σικελιώτη, του μεγάλου ζωγράφου και χαράκτη της λεγόμενης Γενιάς του ’30, και η δεύτερη έκθεση μας παρουσιάζει το έργο του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη, Κωστή Δαμουλάκη.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Μιγάδη, στον σύντομο λόγο της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάζει στο κοινό τον καλλιτέχνη, Κωστή Δαμουλάκη

Η ατομική έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη με τίτλο Urban Life, διοργανώνεται από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τις ανεξάρτητες εικαστικές συμβούλους Μαρία Μιγάδη και Αναστασία Ορφανίδου καθώς και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Η Μαρία Μιγάδη ξεναγεί στην έκθεση τον δήμαρχο Σύρου, Αλέξανδρο Αθανασίου

Στην πανέμορφη και υψηλής αισθητική αίθουσα Γ.&Ε. Βάτη στο δημαρχείο της Σύρου εγκαινιάστηκε η έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη. Τα μεγάλα διαστάσεων και εντυπωσιακά έργα του θα κοσμούν μέχρι τις 21 Ιουλίου τους τοίχους της αίθουσας, που βρίσκεται στο ισόγειο του δημαρχείου της Ερμούπολης. Πρόκειται για το εμβληματικό κτίριο-κόσμημα, που δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σύρου.

Λώρα Τσουκαλά, Μαρία Μιγάδη, Δέσποινα Δαμουλάκη, Μάγδα Λιβέρη

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη νέων δημιουργών, η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του Κωστή Δαμουλάκη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα. Η ερασιτεχνική του ενασχόληση με το γκράφιτι αποκάλυψε ένα μεγάλο ταλέντο, που ευτυχώς κατάφερε να βρει το δρόμο του, να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών και να μην σταματά μέχρι σήμερα να μας εκπλήσσει με την αστείρευτη δημιουργηκότητά του.

Η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη ήταν κατάμεστη την ημέρα των εγκαινίων

Στα έργα του ο Δαμουλάκης αποτυπώνει την καθημερινότητα στο αστικό περιβάλλον ή στο περιθώριό του, δίνοντας έμφαση στο δίπολο: πολυπληθής δημόσιος χώρος και αποξένωση του ατόμου. Ανθρώπινες μορφές, συχνά και σκόπιμα παραμορφωμένες, έντονα χρώματα και προσεκτική δόμηση του αστικού τοπίου συνθέτουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος σχολιάζει την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Μάγδα Λιβέρη, Κωστής  Δαμουλάκης

Όπως αναφέρει στο κείμενό της η ιστορικός τέχνης κα Μαρία Μιγάδη, «ο Κωστής Δαμουλάκης, με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά, σύγχρονα έργα, πλούσια σε σύμβολα, τα οποία ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου».

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αναστασία Ορφανίδου, ξεναγεί τους επισκέπτες στο έργα του καλλιτέχνη

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μιγάδη, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Αλτουβάς.

ΚΩΣΤΗΣ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: urban life Αίθουσα Γ.&Ε. Βάτη Διάρκεια: 21 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2024 Παρασκευή-Δευτέρα 11.00-13.00 & 18:00-22:00 Τρίτη – Πέμπτη 18:00-22:00

Λίγα λόγια για τον Κωστή Δαμουλάκη Είναι εικαστικός, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Eίναι απόφοιτος της Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενασχόλησή του με το γκράφιτι και το τατουάζ επηρέασαν και καθόρισαν τις αναφορές, τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων του.

Μαρία Μιγάδη, Κωστής Δαμουλάκης

Μέσω της ζωγραφικής, συνθέτει χαρακτηριστικά σύγχρονα έργα με σύμβολα που ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τοιχογραφίες του συναντά κανείς σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στο P.E.T. Projects (Αθήνα), στον χώρο Neo Cosmos/Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά (Αθήνα), στη γκαλερί Montana Gallery Barcelona (Ισπανία) και στη γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους τέχνης και μουσεία. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο Γιώργος Αλτουβάς, ένας από τους τρεις επιμελητές της έκθεσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture