Τον λόγο έχει η τέχνη
Ο Τάκης Μαυρωτάς, ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει την τέχνη αποφάσισε να γράψει ένα ακόμα βιβλίο για το μεγάλο πάθος του και όπως ήταν φυσικό σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος έδωσε το «παρών» στην παρουσίασή του
Έπειτα από σκληρή δουλειά και συνεπή παρουσία πολλών ετών στον χώρο της τέχνης, ο Τάκης Μαυρωτάς αποφάσισε να γράψει ένα ακόμα βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνη, την οποία υπηρετεί πιστά από μικρό παιδί και αποτελεί το μεγάλο πάθος του. Άλλωστε, ως ανιψιός του αείμνηστου ζωγράφου, Γιώργου Σικελιώτη (αδελφός της μητέρας του), μεγάλωσε σε ένα άκρως καλλιτεχνικό περιβάλλον. Έχοντας υπογράψει την επιμέλεια πολλών και σημαντικών εκθέσεων, ο κ. Μαυρωτάς από το 2008 κατέχει τη θέση του διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Μαρίνας & Βασίλη Θεοχαράκη.
Το βιβλίο του «Τον λόγο έχει η τέχνη. Εικαστικές καταγραφές 2006-2017» παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όλοι ήταν εκεί… προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, δημοσιογράφοι κ.ά. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, προλόγισαν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και η Κική Δημουλά.
Για το βιβλίο μίλησαν o Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης, Γιώργος Γεννηματάς, ο γλύπτης και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος, η πρόεδρος του Δ.Σ. Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Λυδία Κονιόρδου, η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος και ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Σωτήρης Σόρογκας. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκδότρια Άννα Πατάκη. Όλοι οι ο ομιλητές, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο εκτενές έργο και την προσφορά του κ. Μαυρωτά στον χώρο της τέχνης, μίλησαν για την ευγένεια και σεμνότητα του χαρακτήρα του που περνούν και στα γραπτά του, ενώ τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση πως τα καλοδουλεμένα δοκίμια του βιβλίου του έχουν παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και «μυητικό» χαρακτήρα, γι΄αυτό συμβάλλουν στην κατανόηση της βαθύτερης φυσιογνωμίας της τέχνης.
Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Τάκης Μαυρωτάς πήρε τελευταίος τον λόγο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και στην Κική Δημουλά που προλογίζουν το βιβλίο, στους εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης και σε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, ευχόμενος τον λόγο πάντα στη ζωή μας να έχει η τέχνη.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis