Η Έλενα Σύρακα μας παρουσιάζει τη Labyrinth στο Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου για ευπαθείς ομάδες, περιλαμβάνει 33 μοναδικές δημιουργίες της γνωστής σχεδιάστριας κοσμημάτων, εμπνευσμένες από τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό
Μια εντυπωσιακή έκθεση κοσμημάτων εμπνευσμένη από τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό μας παρουσίασε η γνωστή σχεδιάστρια Έλενα Σύρακα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Labyrinth, θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη για ευπαθείς ομάδες.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής Πόρων και Ανάπτυξης του Μουσείου Μπενάκη, Νίκος Τριβουλίδης, ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η υποστήριξη του προγράμματος Βλέποντας με τις Αισθήσεις που προσφέρεται για πέμπτη χρονιά δωρεάν σε επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα και τους συνοδούς τους. Από την πλευρά της η σχεδιάστρια, Έλενα Σύρακα ευχαρίστησε το Μουσείο Μπενάκη που της έδωσε την ευκαιρία μέσα από την έκθεση Labyrinth να συμβάλει στο σπουδαίο έργο του Μουσείου για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων καθώς και τους παρευρισκομένους που με την παρουσία τους στήριξαν έμπρακτα το πολυεπίπεδο έργο του Μουσείου Μπενάκη.
Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται 33 μοναδικές δημιουργίες της Έλενας Σύρακα, εμπνευσμένες από το μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό, που ξεχωρίζουν για τον περίτεχνο σχεδιασμό και τα ανατρεπτικά τους υλικά. Στη Labyrinth , το παλάτι της Κνωσού, ο Μινώταυρος, οι «πολύχρυσες Μυκήνες» του Αγαμέμνονα αποτελούν αντικείμενα μελέτης που μετουσιώνονται σε πολύτιμα σύγχρονα κοσμήματα.
Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Άρτεμις Μπαλτογιάννη «… μου κέντρισε το ενδιαφέρον η έρευνα της ΄Ελενας στο μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό και η σύγχρονη προσέγγιση αυτού από τρεις διαφορετικές πλευρές, της Έλενας, του Γιάννη Βασιλείου και της δικής μου. Γνώριζα πως ο Γιάννης Βασίλειου θα ενθουσιαζόταν το ίδιο με την ιστορική διάσταση της έκθεσης ενώ θα φερόταν με απόλυτο σεβασμό τόσο στα κοσμήματα όσο και στο φυσικό περιβάλλον του Μουσείου Μπενάκη. Έτσι, παρουσίασε ένα γλυπτικό αποτέλεσμα, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική σπείρα, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή σαν ολότητα αλλά και εστιάζει την προσοχή του επισκέπτη στα εκθέματα-κοσμήματα, λειτουργώντας δηλαδή σαν κάδρο και δίνοντας έμφαση στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα της Έλενας».
Διάρκεια: Τετάρτη 21 Νοεμβρίου – Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 Επιμέλεια έκθεσης: Άρτεμις Μπαλτογιάννη Κατασκευή εγκατάστασης: Ιωάννης Βασιλείου, εικαστικός. Επιμέλεια φωτισμού:Halo, οργάνωση, διοργάνωση, στρατηγικός σύμβουλος επικοινωνίας. Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00–18.00, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-24.00, Κυριακή: 10.00-16.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά | www.benaki.gr
Λίγα λόγια για την Έλενα Σύρακα
Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, με πιο σημαντικές: το 1999 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην οδό Πειραιώς, το 2007 στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το 2012 στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης , το 2014 στην Αίγυπτο, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, το 2016 στη Νέα Υόρκη και το 2017 στην Ντόχα στο Κατάρ.
Τα κοσμήματα της πωλούνται στα καταστήματα Soho Soho στη Βουκουρεστίου και στη Σαντορίνη, στο Le Board στη Νέα Υόρκη, στο Location 5 στο Σαν Τροπέ, στο Kultia (e-shop κοσμημάτων) και στο Magic Cabinet ( e-shop). Πρόσφατα ξεκίνησε μια συνεργασία με το κοσμηματοπωλείο Πατσέας σχεδιάζοντας για τις γιορτές μια σειρά κοσμημάτων limited edition αποκλειστικά για τα καταστήματά Πατσέας.
Φωτό: Studio Panoulis