Μεγάλη συναυλία στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη εις μνήμην Περικλή Παναγόπουλου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Χατζηλοΐζου
Ο ταλαντούχος μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου θα διευθύνει τη μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, εις μνήμην Περικλή Σ. Παναγόπουλου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, ο οποίος είχε ισοπεδωθεί στις 11/9. Χορηγός της συναυλίας, που δίδεται εις μνήμην του συζύγου της, είναι η Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου.
Στις 10 Οκτωβρίου στο φημισμένο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές μουσικές σκηνές στον κόσμο που από την ίδρυσή της το 1891 έχει φιλοξενήσει τα λαμπρότερα αστέρια της μουσικής (κλασσικής αλλά και μοντέρνας), θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αθήνας με τον ταλαντούχο μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου θα δώσει μια αξέχαστη συναυλία εις μνήμην Περικλή Σ. Παναγόπουλου.
Η συναυλία θα φιλοξενηθεί στην υψηλών προδιαγραφών αίθουσα Isaac Stern του Carnegie Hall χωρητικότητας 2,804 θέσεων. O Γιάννης Χατζηλοΐζου θα παρουσιάσει τη Συμφωνία αρ. 2 σε Ντο ελάσσονα – την επονομαζόμενη «Συμφωνία της Ανάστασης» – μια από τις πιο δημοφιλείς Συμφωνίες του του Γκούσταβ Μάλερ. Παράλληλα ο κ. Χατζηλοΐζος θα παρουσιάσει στο κοινό και ένα δικό του έργο, τον «Σερτικό» (κυπριακός χορός αρ. 1 του 2010, θεωρείται το πιο πολυπαιγμένο έργο ορχηστρικού ρεπερτορίου στην ιστορία της κυπριακής κλασσικής μουσικής) αποδεικνύοντας το μεγάλο ταλέντο του όχι μόνο ως μαέστρος αλλά και ως συνθέτης
Στη σκηνή θα εμφανιστούν περίπου 280 καλλιτέχνες (124 μουσικοί, 150 μέλη της Χορωδίας της Νέας Υόρκης και δυο ερμηνεύτριες) και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αθήνας και τη διάσημη Χορωδία της Νέας Υόρκης, καθώς και την Αμερικανίδα υψίφωνο Λαρίσα Μαρτίνεζ και την Ελληνοαμερικανίδα μεσόφωνος Νταβίτα Καράνα.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero (δίπλα στην πλατεία του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου), που είχε ισοπεδωθεί στις 11/9. Χορηγός της συναυλίας που δίδεται εις μνήμην του συζύγου της είναι η Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Εθνική Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα». Αξίζει να αναφερθεί πως ο φημισμένος Ισπανός αρχιτέκτονας Σιαντιάγο Καλατράβα είναι εκείνος που σχεδίασε τον νέο ναό, ο οποίος θα λάμπει τη νύχτα, σαν φάρος από μάρμαρο.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χατζηλοΐζου: Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976 και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων χρόνων, αρχικά με τον πατέρα του Μιχάλη Χατζηλοΐζου και στη συνέχεια με τη Μάρω Σαρρή. Αποφοίτησε με «Άριστα» από την Κυπριακή Μουσική Ακαδημία (τάξη Δέσπως Χατζηλοΐζου-Φραγκάκου) με Πτυχίο Διδασκαλίας Πιάνου και Πτυχίο Αρμονίας. Κατά τη διάρκεια των 10χρονης παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σπούδασε στο American Conservatory of Music (από όπου αποφοίτησε με Bachelor of Music in Piano Performance, Master of Music in Piano Performance, και Master of Music in Combined Choral and Orchestral Conducting). Επίσης φοίτησε στα πανεπιστήμια Roosevelt University (απέκτησε Bachelor of Music in Theory και Master of Music in Musicology), University of Oklahoma (απέκτησε Master of Music in Orchestral Conducting) και τέλος στο Boston University από όπου απέκτησε τίτλο Doctor of Musical Arts in Conducting. Έχει παρακολουθήσει master-classes με κορυφαίους μαέστρους όπως οι Daniel Barenboim και Lorin Maazel.
Ο κ. Χατζηλοΐζου έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως μαέστρος αλλά και ως πιανίστας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τις Ορχήστρες: τη Συμφωνική του American Conservatory of Music του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Δωματίου, Συμφωνική και το Opera Institute του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την ιστορική Φιλαρμονική του Σαράγεβο και την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ALEAIII. Ακόμα ίδρυσε τις ορχήστρες Chicago Camerata (1999), Norman Civic Orchestra (2002), Boston Chance Orchestra and Chorus (2006), και τη Μελοδραματική Σκηνή Λευκωσίας (2006).
Είναι μουσικός παραγωγός κλασσικών προγραμμάτων στο πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ. Το 2007 διετέλεσε λέκτορας στο Μουσικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ από το 2000 είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας.