Κατερίνα Παναγοπούλου: «Η ζωή έχει νόημα όταν προσφέρεις»

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη η κ. Παναγοπούλου μιλά στο Magda's Magazine για όλα, από τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Σμύρνη μέχρι τη θέση της ειδικής (άμισθης) συμβούλου του πρωθυπουργού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη από γονείς πρόσφυγες. Ανατράφηκε σε μια ιδιαίτερα δεμένη οικογένεια που την ώθησε στον αθλητισμό και στα γράμματα. Η Κατερίνα Παναγοπούλου, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στον ελεύθερο χρόνο της προπονούνταν στον στίβο, στο γήπεδο του Πανιωνίου.

«Μεγάλωσα σε μια μικροαστική οικογένεια και ως παιδί είχα μόνο τα απαραίτητα, όμως υπήρχαν αγάπη και σεβασμός μεταξύ των γονιών μου, καθώς και σωστές αρχές, ενώ το μεσημεριανό φαγητό γύρω από το τραπέζι, όπου συγκεντρωνόμασταν όλοι μαζί για να πούμε τα νέα της ημέρας, ήταν πραγματική ιεροτελεστία. Η μητέρα μου ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, υπηρέτησε στον πόλεμο στον Ερυθρό Σταυρό και βραβεύθηκε με Χρυσή Δάφνη. Από τον πατέρα μου κληρονόμησα την εφευρετικότητα και τη διάθεση για έρευνα. Είχε 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και όταν ήμουν μικρή, αντί να μου διαβάζει παραμύθια, προτιμούσε να κάνουμε μαζί πειράματα προκειμένου να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα τι είναι βαρύτητα…

Τώρα που τα χρόνια έχουν περάσει διαπιστώνω πως δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω με καλύτερο τρόπο. Γιατί οι όποιες στερήσεις πέρασα ως παιδί λειτούργησαν εποικοδομητικά για τη μετέπειτα πορεία μου. Ετσι έμαθα από μικρή να εργάζομαι σκληρά, έμαθα να αγωνίζομαι και να έχω φιλοδοξίες, το κυριότερο, όμως, έμαθα να εκτιμώ την αξία πολλών πραγμάτων και να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Και το σημαντικότερο, ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα».

ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα

 

Εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κατοικούσε μόνιμα για 5 χρόνια στις Βρυξέλλες) στον τομέα του τουρισμού, ασχολήθηκε με την προώθηση ελληνικών κοσμημάτων, καθώς και με το εμπόριο στον χώρο της ένδυσης, αφού υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας, διατηρώντας το Studio Alta Moda στην καρδιά του Κολωνακίου.

Είναι παντρεμένη με τον «πατριάρχη» της ελληνικής ναυτιλίας, εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας και πρόεδρο της Magna Marine. Οι επιχειρήσεις της οικογένειας Παναγοπούλου για πολλά χρόνια υπήρξαν χορηγοί ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων πρωταθλητών του στίβου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Κατερίνα Παναγοπούλου έχει αναπτύξει μεγάλο έργο αλληλεγγύης ως ενεργός πολίτης και ως πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», καθώς και έντονη δράση εντός και εκτός συνόρων, για την προώθηση των ιδεωδών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, ως «εθνική πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι», γνωστό ως Fair Play (είναι διαπιστευμένη από το υπουργείο Πολισμού από το 1998 και εκτελεί τα καθήκοντά της αποκλειστικά σε εθελοντική βάση).

Τον περασμένο Μάιο η κ. Παναγοπούλου έλαβε τη θέση της ειδικής (άμισθης) συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς. Το Magda’s Magazine τη συνάντησε παραμονή της αναχώρησής της για το εξωτερικό, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με εξέχοντα μέλη της Ομογένειας.

οι όποιες στερήσεις πέρασα ως παιδί λειτούργησαν εποικοδομητικά για τη μετέπειτα πορεία μου

Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στον ελεύθερο χρόνο της προπονούνταν στον στίβο, στο γήπεδο του Πανιωνίου

Το έργο σας στην «Καλλιπάτειρα» και στον χώρο του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι» είναι γνωστό. Πώς προέκυψε η θέση της ειδικής συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Ελληνισμού της Διασποράς;

Κάθε ατομική και συλλογική πορεία στο πεδίο της εθελοντικής προσφοράς στο πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται, συμπορεύεται και συχνά μεταμορφώνεται σε μια ολιστική συμβολή, σε μεγάλους και κοινούς σκοπούς.

Η «Καλλιπάτειρα» (σ.σ.: εξελέγη πρόεδρος το 2005), πράγματι, έχει ταυτιστεί με ένα πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας έργο στον τομέα του αθλητισμού και της ανάδειξης των Ολυμπιακών αξιών. Ως πρόεδρός της δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι υπερηφάνεια για το έργο αυτό και για τις χιλιάδες γυναίκες-μέλη μας σε όλη την Ελλάδα και σύντομα σε περισσότερες χώρες.

Παράλληλα, έχω ιδρύσει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και εξέχοντες καθηγητές, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, του οποίου είμαι πρόεδρος. Μάλιστα, έχουμε ήδη διοργανώσει δύο μεγάλα διεθνή διεπιστημονικά συνέδρια και σε συνεργασία με τον ΕΟΠΕ (σ.σ.: Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων, του οποίου είναι επίτιμη πρόεδρος) προωθεί, μέσω υποτροφιών και κοινών δράσεων, πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες και τις μελέτες τους.

Εχοντας τις παραπάνω ιδιότητες, αλλά πρώτιστα την ιδιότητα της εθνικής πρέσβεως στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκομαι σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους Ελληνες που κατοικούν εκτός των συνόρων. Πέρα και πάνω από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές έχουμε κατορθώσει να εγκαταστήσουμε ένα ισχυρό και λειτουργικό πλαίσιο προβληματισμού και δράσης για την ουσιαστική επανένωση του οικουμενικού Ελληνισμού.

Η πρόταση, λοιπόν, του πρωθυπουργού δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Ηταν ένα βήμα το οποίο μου δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες προσφοράς λόγω της θεσμικής μου ένταξης στο εθνικό πλαίσιο αναφοράς για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Φυσικά, όπως πάντα, άμισθα. Η θέση της συμβούλου του πρωθυπουργού είναι καθαρά άμισθη και όλες οι προσωπικές δαπάνες που προκύπτουν καλύπτονται από την οικογένειά μου. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά κατά τη γνώμη μου».

Την 25η Μαρτίου του 2017, με τον Έλληνα δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, στη Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση, ποιες οι προκλήσεις και τι θα προσπαθήσετε να επιτύχετε;

Οπως σας είπα, το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε πόσοι και ποιοι είμαστε. Πού ζούμε; Πώς ζούμε; Γιατί βγήκαμε εκτός των συνόρων και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην ανόρθωση της πατρίδας; Στόχος μας είναι να μάθουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και ταυτόχρονα να «αναστήσουμε» τον θεσμό των εθνικών ευεργετών, ώστε συντονισμένα οι Ελληνες της Διασποράς να μπορέσουν ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Ελλάδα.

Επίσης, αναζητούμε επενδυτικούς συμπαραστάτες για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και να διασώσουμε ελληνικές επιχειρήσεις από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Οι στόχοι είναι υψηλοί και ήδη από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είδαμε αποτελέσματα. Ομως ειδικά για το τελευταίο ζήτημα υπάρχουν πολιτειακοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτών των δράσεων και γι’ αυτόν τον λόγο θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περισσότερο. Εγώ είμαι σύμβουλος και με αυτή μου την ιδιότητα θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ.

Με τον σύζυγό της, Περικλή Παναγόπουλο, τον άνθρωπο που όπως η ίδια μας εξομολογείται είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της και η δύναμή της

O σύζυγός μου είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου, η δύναμή μου. Χωρίς εκείνον τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει

Με ποιον τρόπο οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα της κρίσης; Αυτό που λέγεται έντονα τα τελευταία χρόνια είναι πως οι ομογενείς δύσκολα βάζουν τα χρήματά τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι έχουν εργαστεί σκληρά στην ξενιτιά και δεν τους χάρισε κανείς τίποτα. Είναι επενδυτές, δεν είναι δωρητές. Είναι διαφορετικό όταν κάποιος για λόγους συναισθηματικούς θέλει να κάνει μια δωρεά και να ευεργετήσει τη γενέτειρά του, κάτι που, όπως σας ανέφερα παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, και εντελώς διαφορετικό όταν θέλει να κάνει μια επένδυση. Γιατί η επένδυση είναι δουλειά και στη δουλειά δεν χωρούν συναισθηματισμοί.

Οι Ελληνες του εξωτερικού επιθυμούν να δουν στα κεφάλαιά τους απόδοση και όχι μείωση. Απαιτούνται, λοιπόν, σοβαρότητα και στοχευμένη πολιτική για να ξεπεραστεί η «επενδυτική καχυποψία» τους. Η υπέρβαση αυτής της δυσκολίας είναι θέμα των πολιτικών, ανεξαρτήτως κομμάτων. Οι Eλληνες του εξωτερικού επιζητούν μια Ελλάδα ενωμένη, σοφότερη, σύγχρονη, φιλική στις επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατία (η οποία, συνήθως, ευνοεί και τη διαφθορά) και με μια νομοθεσία που θα τους εξασφαλίζει σταθερότητα. Πρέπει να γνωρίζετε πως χιλιάδες επιστήμονες και επιχειρηματίες της Διασποράς ονειρεύονται την επανασύνδεση με την πατρίδα. Τα οφέλη θα είναι τεράστια αν πετύχουμε.

Στη Γερμανία αρχές της δεκαετίας του ΄90 βαφτίζει το Superfast IV, ένα από τα πλοία του συζύγου της, Περικλή Παναγόπουλου

Πρόσφατα επισκεφθήκατε τις ΗΠΑ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό με την επίσημη ιδιότητά σας, ως ειδική άμισθη σύμβουλος για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς. Ποιοι οι καρποί αυτού του ταξιδιού;

 Είδα μια νέα εικόνα, ένα πολύ καλό κλίμα. Είτε στο γκαλά του Hellenic Initiatives, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων και την ανακατασκευή του ορφανοτροφείου στο μαρτυρικό Μάτι, είτε στη δεξίωση του προξενείου μας, σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου επικρατούσαν χαρά και αισιοδοξία. Ολα έδειξαν πως η εικόνα μας βελτιώνεται. Θα δούμε… Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2017, όπου της απονεμήθηκε το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017»

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητές σας, τον περασμένο Ιούνιο διοργανώσατε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα σημαντικό συνέδριο. Πώς προέκυψε;

Το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής» ήταν το δεύτερο που συνδιοργανώσαμε, ως Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο έχει μια σημαντική παρουσία και δράση στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα είχαμε συνδιοργανώσει, τον Αύγουστο του 2016, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, ακόμη ένα μεγάλο συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία με τίτλο: «Η Aρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος», τα πρακτικά του οποίου (πάνω από 850 σελίδες) έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στην Ελλάδα κορυφαίους επιστήμονες, παγκοσμίου κύρους, και να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα για τη σημασία του οικουμενικού Ελληνισμού. Σε τελική ανάλυση, όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην προώθηση των ελληνικών θέσεων μέσω της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Κρατώντας το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017» μετά το πέρας της τελετής στις Βρυξέλλες

Το σωματείο σας, η «Καλλιπάτειρα», πρόσφατα δέχτηκε μια μεγάλη διάκριση. Θα θέλατε να μας μιλήστε γι’ αυτό;  Επιλεχθήκαμε από τον ΟΗΕ ως ένα από τα κορυφαία σωματεία σε παγκόσμιο επίπεδο και με υπερηφάνεια συμμετέχουμε, ως επίσημος εταίρος, στην «Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη», που θα διεξαχθεί στη Γενεύη. Οι αναγνώστες σας μπορούν να παρακολουθούν αυτήν τη σπουδαία εξέλιξη μέσα από την επίσημη σελίδα μου στο Facebook, όπου καθημερινά ανταλλάσσω απόψεις με φίλες και φίλους μου, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει, πλέον, τις 170.000.

 Το όνομά σας είναι επίκαιρο αυτές τις ημέρες, μια και στον Τύπο αναφέρεστε ως πιθανή υποψήφια για τη δημαρχία της Αθήνας. Ισχύει αυτό το σενάριο; Σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση;

Καλύτερα να ρωτήσετε αυτούς που τα γράφουν. Η δημαρχία της Αθήνας είναι μία από τις πιο καίριες και νευραλγικές θέσεις και είναι φυσικό να ακούγονται και να γράφονται πολλά.

Με τον Α’ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, στο συνέδριο «Η Aρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος», στην Αρχαία Ολυμπία τον Αύγουστο του 2016

Το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, του οποίου είμαι πρόεδρος, έχει διοργανώσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών δυο σημαντικά διεθνή συνέδρια, με καλεσμένους κορυφαίους επιστήμονες από το εξωτερικό, που είχαν ως στόχο την προβολή της Ελλάδας

Ανήκετε σε μια σημαντική οικογένεια, δεν έχετε ανάγκη από χρήματα και συν τοις άλλοις έχετε βιώσει και την άσχημη εμπειρία της απαγωγής του συζύγου σας, τον Ιανουάριο του 2009. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να αναλάβετε μια θέση με τόσες απαιτήσεις, με κούραση και με έκθεση στα media, ενώ μπορείτε να έχετε την ησυχία σας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη θέση που έχει κάθε στιγμή. Εγώ την αντιλαμβάνομαι ως ευκαιρία προσφοράς και όχι ως μπελά. Ξέρετε, έχει να κάνει περισσότερο με το τι θέλει να αφήσει κανείς πίσω του φεύγοντας από αυτήν τη ζωή. Προσωπικά, πάντα επιθυμούσα να μην περάσω τη ζωή μου ασχολούμενη αποκλειστικά με τον εαυτό μου και με την οικογένειά μου, αλλά να προσφέρω όσο μπορώ και στους γύρω μου. Με αυτό το σκεπτικό το σωματείο μας, η «Καλλιπάτειρα», έχει παραδώσει μέχρι σήμερα περίπου 45 γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 και αίθουσες μυϊκής ενδυνάμωσης, κυρίως σε απομακρυσμένες και ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της περιφέρειας. Επιπλέον, έχουμε βοηθήσει ποικιλοτρόπως Ελληνες αθλητές και πρωταθλητές, ενώ μεταξύ άλλων έχουμε συμμετάσχει σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Επίσης με αυτό το σκεπτικό συμμετείχα ως πρόεδρος του «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών» στη διοργάνωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών των δύο συνεδρίων που σας ανέφερα, τα οποία ως απώτερο στόχο είχαν την προβολή της Ελλάδας. Ακόμα, με το ίδιο σκεπτικό θέλησα να συμβάλω στη διάδοση των αθλητικών ιδεών και του «ευ αγωνίζεσθαι» εντός και εκτός συνόρων. Και, τέλος, με αυτό το σκεπτικό δέχτηκα τη θέση της ειδικής συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, πέρα από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ολες μου οι δράσεις είχαν και έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την Ελλάδα μας. Για μένα η ζωή έχει νόημα όταν προσφέρεις.

Η «Καλλιπάτειρα», έχει παραδώσει μέχρι σήμερα περίπου 45 γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 και αίθουσες μυϊκής ενδυνάμωσης, κυρίως σε απομακρυσμένες και ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της περιφέρειας

 

Τώρα κάποια ανακριβή ή κακεντρεχή δημοσιεύματα είναι, δυστυχώς, στο πρόγραμμα. Τι να κάνουμε; Με στενοχωρούν, αλλά μου αρκεί που οι άνθρωποι που έχουν σημασία για μένα γνωρίζουν την αλήθεια και με στηρίζουν. Και εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στον σύζυγό μου, τον Περικλή Παναγόπουλο, ο οποίος πέρα από ένας εξαιρετικός σύντροφος είναι και ο άνθρωπος που στήριξε τα όνειρά μου και πίστεψε σε εμένα όσο κανείς. Είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου, η δύναμή μου. Χωρίς εκείνον τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει διοργανώσει δυο σημαντικά διεθνή διεπιστημονικά συνέδρια

Τι αξίζει στη ζωή;

Στη ζωή αξίζει να είσαι άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο. Αν το κατορθώσεις, τότε δεν γεννήθηκες άσκοπα. Αν το προσπεράσεις, η ζωή στο πληρώνει με μεγάλο τίμημα. Είναι σπουδαίο να κοιμάσαι και να ξυπνάς με χαμόγελο ψυχής. Να έχεις κάνει το καλύτερο που μπόρεσες και ας μην τα κατάφερες. Αυτή είναι η πεμπτουσία του «ευ αγωνίζεσθαι», αυτή είναι η ζωή μου.

Στον Μαραθώνιο της Νέας Σμύρνης το 2017 με την Ελένη Αρβελέρ και τον Αλέκο Φασιανό

Εχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει δεχθεί πλήθος βραβεύσεων και τιμητικών διακρίσεων. Ως πιο σημαντικές αξίζει να αναφερθούν:

-Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε το 1o Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Λος Αντζελες, τον Φεβρουάριο του 2012. Το βραβείο αυτό, σύμφωνα με τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, χαρακτηρίστηκε ως το 1ο Χρυσό Μετάλλιο της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

-Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2017.

– Το Βραβείο CISM του Διεθνούς Συμβουλίου Παγκόσμιου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), τον Μάιο του 2003.

– Το Βραβείο του Euroamerican Womens Council (ΕΑWC), «10th Annual Leadership Award», για την προσφορά της στον αθλητισμό και το Fair Play, στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 2005.

– To Βραβείο από το American Hellenic Institute (AHI), «13th Annual Athens Hellenic Heritage Achievement & Public Service Awards», τον Μάιο του 2017, στην Αθήνα.

Με το 1ο Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012», το οποίο της απένειμε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Λος Αντζελες

Σε εγκαίνια γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Ηράκλειο στην Κρήτη

Με τον Μπαν Κι-μουν, πρώην Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Κρατώντας το Βραβείο του American Hellenic Institute (AHI) στην τελετή απονομής του, τον Μάιο του 2017, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Στον Λευκό Οίκο, με τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν

Στο Λος Αντζελες, όπου της απονεμήθηκε το 1o Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Στο Ντουμπάι, κρατώντας το Βραβείο του Διεθνούς Συμβουλίου Παγκόσμιου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), τον Μάιο του 2003

Στα Ηνωμένα Έθνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

Σε εγκαίνια γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Κρήτη από την «Καλλιπάτειρα», τον Σεπτέμβριο του 2018

Το 2011, με το βραβείο που της απένειμε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ People